Zastava Srbije

U PRIPREMI DRUGI REBALANS BUDŽETA RS

21.09.2022.


Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da resorno ministarstvo priprema drugi rebalans republičkog budžeta, koji će najvjerovatnije biti usvojen na sjednici Vlade već krajem oktobra.

Vidovićeva je navela da će rebalans uslijediti u skladu sa prihodima i rashodima i da bi nakon Vlade taj dokument trebao da usvoji i novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske.

Ona je podsjetila da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prije izvjesnog vremena najavio davanja za omladinu i da je to već ispoštovano.

"Osim toga, najavio je i pomoć za borce, penzionere, te djecu poginulih boraca, ali i novčanu pomoć za porodice sa četvoro i više djece. Sva ta pomoć biće isplaćena. Javnost ćemo obavijestiti i o datumu preostalih isplata koja su najavljene", rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da će resorno ministarstvo već od oktobra otpočeti konsultacije sa socijalnim partnerima u vezi sa izradom programa ekonomskih reformi.

Vidovićeva je rekla da je Ministarstvo finansija od Privredne komore Republike Srpske već dobilo prijedlog mjera za narednu godinu.

"Nakon svih konsultacija sa njima definisaćemo konkretne reforme koje se odnose na privredu za iduću godinu", dodala je Vidovićeva.

Ona je naglasila da će Vlada Srpske i u narednoj godini nastojati da poboljša privredni ambijent u Srpskoj.

Iz Vlade Srpske još ranije je najavljeno da će jedna od ekonomskih mjera za iduću godinu biti smanjenje trenutnih stopa poreza i doprinosa na način da ne budu oštećeni ni država, ni poslodavci, a da profitiraju zaposleni povećanjem plate.

Narodna skupština Republike Srpske je po hitnom postupku usvojila krajem maja prvi rebalans republičkog budžeta za ovu godinu u iznosu od 4,3 milijarde KM.

Tada je poručeno da će značajan dio viška prihoda koji je ostvaren u Republičkoj kasi biti usmjeren građanima i to 218 miliona maraka, dok će privreda dobiti 40 miliona, a u investicije će biti uloženo dodatnih 90 miliona KM.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 17.09.2022.

Naslov: Redakcija