Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

USVOJENA INFORMACIJA O RADU KOORDINACIONOG TIJELA ZA PRAĆENJE KRETANJA ILEGALNIH MIGRANATA: Održana 195. sjednice Vlade Republike Srpske

21.09.2018.


Vlada Republike Srpske usvojila je, u Banjoj Luci, na 195. redovnoj sjednici, Informaciju o radu Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske.

Do sada su održane tri sjednice Koordinacionog tijela Vlade Republike Srpske i nakon razmatranja aktuelne situacije u vezi sa ilegalnim migracijama doneseno je niz zaključaka. Zaključci čije izvršenje zahtijeva kontinuitet se realizuju, a svi ostali zaključci su realizovani. Intenzivirana je saradnja policijskih uprava i lokalnih zajednica, te saradnja sa građanima po pitanju otkrivanja, odnosno pronalaska migranata i njihovog brzog prolaska preko teritorije Republike Srpske.

Policija Republike Srpske i dalje pruža pomoć i podršku Graničnoj policiji BiH u otkrivanju i sprečavanju ilegalnog ulaska migranata preko granice BiH i u tu svrhu je angažovala 78 policijskih službenika i ne dozvoljava kretanje ilegalnih migranata bez nadzora.

U slučaju potrebe, policija Republike Srpske može izdvojiti veći broj policijskih službenika koji bi pomogli Graničnoj policiji BiH u sprečavanju i otkrivanju ilegalnih migracija.

U toku 2018. godine policija Republike Srpske pronašla je 3.063 migranta, koji su ilegalno ušli u BiH. Najviše ilegalnih migranata je pronađeno na području PU Bijeljina. Broj ilegalnih migranata po policijskim upravama za period 01.01-19.09.2018. godine: PU Bijeljina 1.265, PU Zvornik 452, PU Trebinje 268, PU Istočno Sarajevo 232, PU Foča 228, PU Banja Luka 221, PU Prijedor 166, PU Gradiška 143, PU Doboj 83 i PU Mrkonjić Grad 5.

U periodu 01.01-31.08.2018. policija Republike Srpske je Tužilaštvu BiH podnijela 23 izvještaja protiv 28 lica, zbog osnova sumnje da su počinili 25 krivičnih djela “Krijumčarenje ljudi”. Od navedenog broj krivičnih djela jedno krivično djelo je “Organizovani kriminal” u vezi sa krijumčarenjem ljudima.

U više od 90 odsto slučajeva pronađeni migranti nemaju lična identifikaciona dokumenta. Na području BiH je ove godine registrovano preko 13.000 ilegalnih migranata. Najaveći broj migranata je iz Pakistana, Sirije, Irana, Avganistana i Iraka. 

Namjeru za azil izrazilo je preko 90 odsto migranata, a stvarni zahtjev za azil podnijelo je manje od 10 odsto migranata. Putem readmisije je u druge zemlje vraćeno oko pet odsto ilegalnih migranata. 

Osim uznemirenja građana u mjestima u kojima se pojavljuju migranti, za sada na području Republike Srpske nije zabilježeno vršenje krivičnih djela ili narušavanje javnog reda i mira od strane migranata, prvenstveno zato što policija Republike Srpske preduzima odgovarajuće preventivne aktivnosti, odnosno ne dozvoljava kretanje ilegalnih migranata bez nadzora.

I u narednom periodu nastaviće se pojačan rad na području svih policijskih uprava na identifikovanju lica koja se bave izvršenjem krivičnih djela,,Krijumčarenje ljudi” i rješavanju problematike koja se odnosi na ilegalne migracije. 

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o radu radnih grupa za evropske integracije u domenu tehničke finalizacije odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije. 

Vlada Republike Srpske je saglasna sa tehnički finalizovanim odgovorima na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije za 8 poglavlja pravne tekovine Evropske unije, i to kako slijedi:

- Poglavlje 4 - Slobodno kretanje kapitala (7 odgovora),

- Poglavlje 5 - Javne nabavke (5 odgovora),

- Poglavlje 7 - Pravo intelektualne svojine (8 odgovora),

- Poglavlje 11 - Poljoprivreda i ruralni razvoj (18 odgovora),

- Poglavlje 12 - Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika (19 odgovora),

- Poglavlje 13 - Ribarstvo (12 odgovora),

- Poglavlje 23 - Pravosuđe i osnovna prava (1 odgovor),

- Poglavlje 28 - Zaštita potrošača i zdravlja (15 odgovora).

Vlada Republike Srpske je saglasna da se odgovori upute na prevođenje, te zahtijeva da se nacrti prevedenih odgovora dostave na verifikaciju Vladi Republike Srpske prije njihovog upućivanja Evropskoj komisiji. 

Zadužuje se Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju da o ovom zaključku upozna Kabinet predsjedavajućeg Savjeta ministara i Direkciju za evropske integracije BiH.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o Sporazumu o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina za 2017. godinu između Evropske unije, Vlade Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Vlada Republike Srpske je saglasna da se Sporazum o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina za 2017. godinu između Evropske unije, Vlade Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, uputi u dalju proceduru.

Zadužuje se Ministarstvo finansija da u koordinaciji sa Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju obavijesti Ministarstvo finansija i trezora BiH o predmetnom zaključku.

Zadužuje se Ministarstvo finansija da redovno informiše Vladu Republike Srpske o finansiranju i implementaciji IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014 - 2020.

Program prekogranične saradnje Srbija-BiH 2014-2020 je Program teritorijalne saradnje u okviru finansijske politike proširenja Evropske unije.

Sporazumom o finansiranju za 2017. godinu predviđen je grant Evropske komisije u iznosu od 1,4 miliona evra. Korisnici ovog programa su pravni subjekti osnovani unutar korisnika programa IPA II u programskom području u Republici Srbiji i BiH. Kvalifikovani aplikanti su opštine u pograničnom području Srbija-BiH (67 opština u BiH, 31 opština u Srbiji).

Vlada Republike Srpske usvojila je Akcioni plan za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srpskoj od 2018. do 2022. godine.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Odluku o utvrđivanju kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva u Republici Srpskoj za 2019. godinu.

U skladu sa članom 5. Zakona o zapošljavanju stranih državljana i lica bez državljanstva, JU “Zavod za zapošljavanje Republike Srpske”, uz saglasnost Vlade Republike Srpske, utvrđuje kvotu radnih dozvola na godišnjem nivou.

Odlukom Upravnog odbora JU “Zavod za zapošljavanje Republike Srpske” od 05.09.2018.godine, predložena je godišnja kvota radnih dozvola za zapošljavanje 600 stranih državljana i lica bez državljanstva u Republici Srpskoj za 2019. godinu. Kvota se odnosi na 400 produženih ranije izdatih radnih dozvola i 200 za novo zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva.

Predviđeno je da Stručna služba Zavoda, putem resornog ministarstva, redovno informiše Vladu Republike Srpske o realizaciji ove odluke.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o odobravanju finansiranja projekata u opštini Bosansko Grahovo iz donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije.

Riječ je o sljedećim projektima:

 ”Rekonstrukcija zgrade Osnovne škole Grahovo, Bosansko Grahovo”, čija procijenjena vrijednost iznosi do 322.466,00 KM i u cijelosti se finansira donatorskim sredstvima Vlade Republike Srbije;

Projektovanje rekonstrukcije krova Spomen doma Gavrilo Princip Bosansko Grahovo”, čija procijenjena vrijednost iznosi do 8.700,00 KM i u cijelosti se finansira donatorskim sredstvima Vlade Republike Srbije; 

Sanacija krova i izmjena vanjske stolarije na upravnoj zgradi Opštine Bosansko Grahovo”, čija procijenjena vrijednost iznosi do 60.000,00 KM i u cijelosti se finansira donatorskim sredstvima Vlade Republike Srbije.


IZVOR: Vebsajt Vlade Republike Srbije, 20.09.2018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772