Zastava Srbije

OD SLJEDEĆE SEDMICE PONOVO JE MOGUĆE DOBIJANJE RADNIH VIZA ZA NJEMAČKU

21.08.2020.


Dobijanje radnih viza za detaširane radnike iz BiH u Njemačku ponovo je moguće od sljedeće sedmice na zadovoljstvo privrednika u BiH, kazali su iz entitetskih privrednih komora.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, kazao je za Nezavisne da kancelarija za vize Ambasade Njemačke nije radila od 17. marta zbog pandemije izazvane virusom korona, zbog čega je bilo onemogućeno izdavanje radnih viza.

- Više puta smo urgirali kod naši inistitucija na državnom nivou da se pod hitno omogući izdavanje radnih viza, odnosno da firme za svoje radnike mogu predati zahtjev za dobijenje viza, pogotovo zato što je u zemljama regiona to bilo omogućeno - kazao je Jašarspahić.

Dodao je će firme koje rade na osnovu detašmana sada moći da realizuju ugovorene poslove.

- Međudržavni sporazum između BiH i Njemačke, na osnovu kojeg 2.000 radnika može svakodnevno da radi u Njemačkoj, zbog nemogućnosti viziranja bio je ugrožen, kao i više od 100 privrednih subjekata u kojima su ti radnici uposleni - pojasnio je Jašarspahić.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Privredne komore RS, rekao je za Nezavisne da je Ambasada Njemačke otvorila termine za izdavanje viza od iduće sedmice, a koji se tek mogu rezervisati od 10. septembra.

- I uz dodatno komplikovane procedure koje su propisale nadležne institucije SR Njemačke, ova odluka nadležnih njemačkih institucija je od ogromnog značaja za detaširana privredna društva iz cijele BiH - kazao je Petrović.

Dodao je da je Privredna komora RS preko Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputila dopis nadležnim njemačkim institucijama da se omogući produžetak rada naših radnika koji su već u SR Njemačkoj.

- Ali, na način da im se taj period tretira kao rad u okviru devet mjeseci, a ne kao prekoračenje ovog roka, odnosno kako bi se nakon pauze od tri mjeseca mogli vratiti na rad u Njemačku - rekao je Petrović.

Kako ističe, detaširana privredna društva su od velikog značaja za privredu kako RS, tako i cijele BiH, jer ostvaruju veoma značajne prihode koji su na nivou BiH veći od 120 mil EUR, od čega na privredna društva iz RS otpada preko 45 mil EUR, a od kojih se oko 80 odsto po raznim osnovama slijeva u RS i BiH.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH donijelo je Instrukciju za raspodjelu detašmana za zapošljavanje radnika preduzeća iz BiH u Njemačkoj za detašmansku 2020/2021. godinu.

Ministarstvo u saradnji s nadležnim organima Njemačke obezbjeđuje i utvrđuje godišnji kontingent detašmana za svaku detašmansku godinu, koja traje od 1. oktobra tekuće do 30. septembra naredne godine.

Detašman je poseban vid poslovne saradnje između preduzeća s teritorije jedne države koje na osnovu sklopljenog ugovora s preduzećem iz druge države izvodi radove u toj državi.

Domaći građevinci već godinama dobijaju detašmane za poslove u Njemačkoj.


IZVOR: Vebsajt Ekapija, 20.08.2020.

Naslov: Redakcija