Zastava Srbije

ZAKON O JEDINSTVENOM SISTEMU ZA MULTILATERALNE KOMPENZACIJE I CESIJE: U RS prebijeno 15 miliona KM dugova firmi

21.08.2020.


Privrednici i javni sektor u Republici Srpskoj rasteretili su se za oko 15 mil KM obaveza i potraživanja na petoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji.

Prema preliminarnim rezultatima objavljenim na Banjalučkoj berzi, obaveze i potraživanja kompenzovalo je 549 učesnika.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić ističe za Glas Srpske da je rezultat ove kompenzacije za nijansu bolji od prethodnog, ali da je to i dalje daleko od onoga kako bi moglo biti kada bi svi privrednici i javni sektor poštovali zakon i prijavljivali se na kompenzacije.

- I dalje treba pozivati privredna društva da učestvuju u kompenzacijama. Za mnoge je to nekako i dalje imaginarno, i kao da ne vide nikakvu korist u tome, jednostavno zaziru od multilateralnih kompenzacija. Treba da uradimo analizu ili čak anketu da vidimo šta je razlog što se ne prijavljuju - rekao je Račić.

Dodao je da i sve druge institucije uključene u ovaj sistem treba da se uključe i sugerišu privredi i javnom sektoru da je neprijavljivanje obaveza putem multilateralnih kompenzacija zapravo kršenje zakona.

U tri redovne i jednoj dodatnoj kompenzaciji koje su održane od početka godine "prebijeno" je ukupno 91,86 miliona KM obaveza i potraživanja, dok je ukupan iznos kompenzovan u svih 20 proteklih kompenzacija 872,09 mil KM.

Rekordan rezultat postignut je na prvoj multilateralnoj kompenzaciji koja je održana 2015. godine. Obaveze i potraživanja tada je kompenzovalo 1.350 učesnika i to u iznosu od 164,26 mil KM.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza, mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze, čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova. Poreska uprava RS zadužena je za kontrolu prijavljivanja obaveza i ima na raspolaganju kaznene mjere.

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije ("Sl. glasnik RS", br. 20/2014 i 33/2016)usvojen je na zahtjev Privredne komore RS. Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene kako bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unaprijeđen kompletan sistem.


IZVOR: Vebsajt Ekapija, 20.08.2020.

Naslov: Redakcija