Zastava Srbije

EUFOR ĆE ODRŽATI VJEŽBU "BRZI ODGOVOR 2020" S CILJEM DA OMOGUĆI VOJNICIMA ORUŽANIH SNAGA BIH I EUFOR-A ZAJEDNIČKU OBUKU ZA OPERACIJE PODRŠKE MIRU

21.08.2020.


EUFOR već nekoliko mjeseci planira vježbu "Brzi odgovor 2020" u Bosni i Hercegovini, u kojoj će učestvovati 20 država jedinstveno pod komandom EUFOR-a, uključujući i Višenacionalni bataljon, potvrđeno je Feni iz EUFOR-a.

Zemlje učesnice, dodaju, uključuju Austriju, Bugarsku, Grčku, Mađarsku, Italiju, Rumuniju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Vježba "Brzi odgovor 2020" će se održavati širom BiH od 31. augusta do 5. septembra s ciljem da omogući vojnicima Oružanih snaga BiH i EUFOR-a zajedničku obuku za operacije podrške mira, kao i sposobnost EUFOR-a da dovede u zemlju rezervne snage koje pomažu vlastima BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Ova vježba se održava svake godine, te je dio redovnog kalendara obuke Oružanih snaga BiH i EUFOR-a.

No, budući da se ove godine vježba održava u vrijeme pandemije novog koronavirusa, iz EUFOR-a kažu da zemlje učesnice u potpunosti poštuju međunarodne mjere zaštite za Covid-19, kao i mjere izdate od BiH i EUFOR-a.

- Niti jednom vojniku neće biti dozvoljen ulazak u BiH ukoliko svi kriteriji za izolaciju i testiranje ne budu u potpunosti ispoštovani - poručuju iz EUFOR-a.


IZVOR: Vebsjat Faktor.ba, 20.08.2020.

Naslov: Redakcija