Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDNIM ZADRUGAMA RS: Preciznije definisanje vrste poljoprivrednih zadruga, ko može biti član, djelatnost, jasnije definisanje prava poslije smrti zadrugara, onemogućavanje da jedno lice istovremeno vrši više funkcija u zadruzi

21.07.2023.


Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić rekao je da su razlozi za izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednim zadrugama potrebne radi preciznijeg definisanja vrste poljoprivrednih zadruga, ko može biti član, djelatnost, jasnije definisanje prava poslije smrti zadrugara, kao i da se onemogući da jedno lice istovremeno vrši više funkcija u zadruzi.

Lalić je tokom obrazlaganja Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama u Narodnoj skupštini Republike Srpske podsjetio da je Zakon o poljoprivrednim zadrugama donesen 2008. godine, te je pretrpio dvije izmjene 2009. i 2011. godine.

Prema njegovim riječima, uočena je potreba da se unaprijede postojeća zakonska rješenja, naročito u pogledu načina poslovanja zadruga iz različitog perioda osnivanja i njihove prilagođenosti novom poslovnom okruženju usljed promjena nastalih novim tržišnim okolnostima, izmijenjena demografska slika sela, opšta ekonomsko-socijalna situacija, što je uslovilo da se zadruge prilagođavaju novonastalim promjenama u smislu organizacije upravljanja, odlučivanja poslovanja, investiranja i finansiranja zadruge.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 19.07.2023.

Naslov: Redakcija