Zastava Srbije

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA BIH: Ministarstvo vanjskih poslova BiH tvrdi da sva diplomatska predstavništva imaju stikere za vize

21.07.2022.


Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine imala i trenutno imaju stikere za izdavanje viza.

"Svi zahtjevi su se procesuirali i procesuiraju se u skladu sa zakonskim rokovima. Okončana je nova nabavka stikera za vize u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ("Sl. glasnik BiH", br. 39/2014). Izvršena je nabavka 80.000 stikera za vize koji se već distribuiraju u skladu sa planom i potrebama", navodi se.

Dodali su da od 2014. godine. kada je donesen Zakon o javnim nabavkama, Ministarstvo je bilo u obavezi da stikere za vize nabavlja putem javnog tendera što do sad nije učinjeno.

"Ovo je prva nabavka stikera u toku mandata aktuelne zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković. Da bi se raspisao tender bilo je neophodno donijeti nedostajući Pravilnik o vizama sa preciznim karakteristikama stikera, usaglasiti ga sa Ministarstvom sigurnosti i Službom za strance, usvojiti Pravilnik, obezbijediti sredstva u budžetu, a zatim raspisati javni tender", stoji u saopćenju.

Iz Ministarstva ističu da zbog toga što se na prvi tender nije javio niko ko bi mogao zadovoljiti tehničke specifikacije tender je poništen i išlo se u novu tendersku proceduru koja je uspješno okončano.

"Odbacujemo sve zlonamjerne pokušaje izazivanja panike i zabune u javnosti. S druge strane, smatramo da je za dodatni razvoj turističkih veza i povećan broj turista, potrebno olakšati vizni režim i omogućiti da turisti dođu bez viznih procedura u ljetnom periodu u BiH", navodi se.

Smatraju da je za dodatni razvoj turizma potrebno olakšati vizni režim i omogućiti da turisti dođu bez viznih procedura u ljetnom periodu u BiH.

"Stoga je, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine po drugi put uputilo Vijeću ministara BiH hitan prijedlog izmjene i dopune Odluke o vizama po kojoj bi se državljanima Saudijske Arabije omogućio dolazak u našu zemlju u trajanju do 30 dana bez vize tokom ljetnog perioda i tako omogućio daljnji i ubrzani razvoj turističke saradnje. Smatramo da je to najbolje rješenje za podršku turističkom rastu u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopćenju Ministartsva vanjskih poslova BiH.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Klix, 18.07.2022.

Naslov: Redakcija