Zastava Srbije

DOM NARODA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH

21.07.2017.


Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji su u parlamentarnu proceduru uputili članovi Kluba hrvatskih delegata u ovom domu.

Za prijedlog je glasalo osam delegata - pet hrvatskih i tri srpska, protiv su bila četiri bošnjačka, a dva srpska su bila uzdržana.

Riječ je o prijedlogu izmjena i dopuna koje je utvrdio Hrvatski narodni sabor /HNS/, a kojima se reguliše izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH /FBiH/, te sprovode odluke Ustavnog suda BiH, koje se odnose na izbor delegata u Domu naroda FBiH i izbore u Gradu Mostaru.

Predloženi zakon je po hitnom postupku razmatran na sjednici Doma naroda početkom maja, kada ga je Klub bošnjačkih delegata u Domu naroda proglasio štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda, nakon čega je taj predmet upućen Ustavnom sudu BiH na odlučivanje.

Ustavni sud BiH je početkom ovog mjeseca utvrdio da Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda, te da postupak njegovog usvajanja treba sprovesti prema proceduri iz Ustava BiH.

Dom naroda usvojio je zaključak da se ovaj zakonski prijedlog uputi Predstavničkom domu po hitnom postupku.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 19.07.2017.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija