Zastava Srbije

MINISTARSTVO ZA EKONOMSKE ODNOSE I REGIONALNU SARADNJU: Predstavljena ''Metodologija za izradu odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji''


 

  • MINISTARSTVO ZA EKONOMSKE ODNOSE I REGIONALNU SARADNJU: Predstavljena "Metodologija za izradu odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji"

U funkciji republičkog koordinatora procesa evropskih integracija, Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju je 20. jula 2016. godine, Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, predstavnicima republičkih organa uprave i ostalih nadležnih institucija Republike Srpske, predstavilo "Metodologiju za izradu odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji ". Takođe, predstavljeni su i način i vremenski okvir izrade odgovora Republike Srpske na potencijalna pitanja iz Upitnika Evropske komisije za BiH.

Metodologija, koju je izradio Resor za evropske integracije u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, a donio ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju 5. maja 2016. godine, uređuje način na koji republički organi uprave i ostale nadležne institucije Republike Srpske i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, kao republički koordinator procesa evropskih integracija, u pisanoj formi izrađuju odgovore na postavljena pitanja iz Upitnika Evropske komisije, kao i način koordinacije, komunikacije i postupanja svih učesnika u pripremi odgovora.

Predstavnici Resora za evropske integracije su prezentovali opšte principe, specifična pravila i primjere, te strukturu, stil, jezik i formu informacija koje će činiti odgovore nadležnih institucija Republike Srpske na postavljena pitanja iz Upitnika, organizaciju rada Radnih grupa Republike Srpske imenovanih za izradu odgovora na Upitnik Evropske komisije i vremenski okvir, odnosno plan izrade odgovora na pripremljeni set potencijalnih pitanja Evropske komisije, koncipiranih prema 33 poglavlja acquis, Ekonomskim i Političkim kriterijimima Evropske unije.

Skupu je prisustvovalo više od 220 učesnika iz 73 institucije Republike Srpske, a koji će biti uključeni u izradu odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, 20.07.2016.