Zastava Srbije

IMENOVANA NOVA MINISTRICA PRAVDE I UPRAVE KANTONA SARAJEVO

21.06.2021.


Darja Softić Kadenić imenovana je za ministricu pravde i uprave Kantona Sarajevo.

Ministrica Softić Kadenić svjesna je izazova i odgovornosti koje ta pozicija sa sobom nosi. Za nju je, kaže, ta prilika došla iznenada.

Dugo sam razmišljala da li napustiti ambijent Pravnog fakulteta, gdje sam gradila karijeru i upustiti se u  novo i nepoznato jer dosad nisam bila politički aktivna niti sam članica političke stranke.  Prihvatila sam jer je licemjerno kritikovati, a ne biti istovremeno spreman prihvatiti se posla i odgovornosti. Prihvatila sam jer mislim da možemo i moramo bolje. Ovo je moj način da dam doprinos, da znam da sam učinila sve što sam mogla da svoju, a i svu našu djecu zadržim u Bosni i Hercegovini – naglasila je.

Darja Softić Kadenić dolazi na mjesto ministrice Lejle Brčić, koja je tu dužnost obavljala do prvog juna – navodi Služba za protokol i press KS.

Rođena 1982. godine, Darja Softić Kadenić diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Drugi magistarski rad odbranila je na Karl Franzens Univerzitetu u Gracu, gdje je osvojila i nagradu za najbolji magistarski rad u svojoj generaciji. Autorica je brojnih naučnih radova te članica nekoliko uglednih domaćih i međunarodnih profesionalnih organizacija. Govori njemački i engleski jezik, a poznaje francuski i španski. Zaposlena je kao vanredna profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Uža specijalnost joj je građansko pravo. Udata je i majka dvoje djece.


IZVOR: BHRT,17.06.2021.

Naslov: Redakcija