Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O KONTROLI IMOVINE: Retroaktivna primjena od 1992. godine, naglasak na provjeri imovine najprije trenutnih javnih funkcionera

21.06.2021.


Svi mi govorimo o onima koji su se nezakonito obogatili, koji imaju luksuzne automobile, vile na moru, na planini i koji se razbacuju parama.

Građani Republike Srpske očekuju da dobiju odgovor na pitanje kako je neko radeći za neku normalnu platu uspio da stekne svu tu imovinu, istakla je danas na pres konferenciji članica Predsjedništva SDS, Ivanka Marković.

Ona kaže da prijedlog zakona koji je u procedruru uputio SDS predviđa retroaktivnu primjenu zakona i to sve do 1992. godine za razliku od zakona koji predaže SNSD koji traži primjenu samo od 1998. godine te da SDS insistira na provjeri porijekla imovine najprije trenutnih javnih funkcionera.

Prioritet u kontroli porijekla imovine treba biti na javnim funkcionerima, na licima kojima su u javnom prostoru puna usta poštenja a danas su prilično imućni. Vrijeme je da vrate dug narodu za bogatstvo koje su stekli – poručila je Markovićeva.

Ona je istakla da Ministarstvo pravde nije predlagač Zakona o porijeklu imovine koji će se naredne sedmice naći pred poslanicima već je Кlub poslanika SNSD-a nakon što je SDS uputio svoj prijedlog u proceduru, odlučio da predloži svoju verziju zakona kroz nacrt.

Zakon koji je SDS uputio se bitno razlikuje od onog koji je predložio SNSD a razike su vezane za proceduru primjene jer zakonom o kome ćemo raspravljati naredne sedmice nije omogućena kontrola primjene Zakona o porijeklu imovine  – naglasila je Markovićeva.

Ona ističe da je SDS zakonom predvidjela da se formira nezavisna komisija u okviru Narodne skupštine od koje polovina članova mora biti iz reda opozicije. Ta komisija, kako kaže ona, treba da prima izvještaje od Poreske uprave, svakih 6 mjeseci, do koje mjere se došlo u primjeni zakona.

Markovićeva ističe da SDS-ov prijedlog zakona predviđa i na koji način treba da se dijeli  imovina koja je utvrđena da je nelegalno stečena.

Na tu imovinu treba da se plati poseban porez u visini od 75 odsto koji treba da ide na račun javnih prihoda, jer je to novac građana. Dio tih prihoda mora biti upotrebljen za poboljšanje standarda boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojsnih invalida dok bi drugi dio išao u Fond za obnovu i razvoj Republike Srpske – rekla je Markovićeva.


IZVOR: Srpska info, Snježana Karić, 19.06.2021.

Naslov: Redakcija