Zastava Srbije

VRIJEME ZA KOREKCIJE U PRAVOSUĐU BIH: Sudije treba da biraju sudije, a tužioci tužioce

21.06.2021.


Na saslušanju pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH Grčević je iznio svoj i stav svojih kolega da sudije treba da biraju sudije, a tužioci tužioce, ističući da je iritantno da tužioci biraju sudije i obrnuto.

Prema njegovim riječima, u pravosudnom sistemu BiH prerano je ukinut istražni sudija, što je posebno vidljivo kada su u pitanju teška krivična djela.

Bilo bi dobro da se sudija što prije uključi u istragu kada je riječ o teškim krivičnim djelima – obrazložio je Grčević.

Na pitanje člana Komisije Branislava Borenovića da li bi nekom budućom reformom pravosuđa u BiH trebalo ograničiti mandat nosilaca pravosudnih funkcija, Grčević, koji je od 2001. na čelu Osnovnog suda Brčko distrikta, rekao je da nema ništa protiv ako takve zakonske izmjene budu donesene.

Međutim, kada je riječ o malim sudovima nećete imati neki izbor, to bi se pojavilo kao praktičan problem – smatra Grčević.

On je negirao tvrdnje sudije Osnovnog suda u Brčko distriktu Nedeljka Tabakovića ranije iznesene pred Istražnom komisijom da se pojedinim sudijama ovog suda namještaju predmeti.

Grčević je, međutim, rekao da je prošle godine, kada je u vrijeme epidemije virusa korona dio sudija Osnovnog suda Brčko distrikta bio u izolaciji, mimo CMS sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima sam odredio postupajućeg sudiju.

Prema njegovim riječima, radilo se o bitnom predmetu koji pobuđuje veliko interesovanje i u kojem je trebalo hitno postupanje, a CMS sistem je za taj predmet zadužio sudiju u izolaciji.

Članove Komisije interesovalo je i da li ima sukoba interesa u činjenici da u Sudu radi i Grčevićeva supruga, što nije dozvoljeno pravilnikom Osnovnog suda, ali je on rekao da je njegova supruga u ovoj pravosudnoj instituciji radila pet godina prije njihovog stupanja u brak.

Komisija je u svojstvu svjedoka saslušala i penzionisanog radnika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Mehmedaliju Osmića, koji je naveo da od 2007. godine ima zabilježene sve slučajeve o kojima je obavještavao nadležne institucije.

Situacija u UIO je katastrofalna jer nema sankcija – rekao je Osmić, ocijenivši da je nerad pravosudnih institucija “vjetar u leđa” takvom stanju.

Osmić tvrdi da postoji sprega službenika UIO i visokih političara, te da su rezultat toga milionski gubici za budžet BiH.


IZVOR: Srpska info, 17.06.2021.

Naslov: Redakcija