Zastava Srbije

FEDERALNI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE: Državljani BiH prilikom ulaska u domovinu od 21. maja 2020. godine ne moraju u samoizolaciju

21.05.2020.


Federalni štab civilne zaštite odlučio je da državljani Bosne i Hercegovine prilikom ulaska u domovinu neće morati providiti vrijeme u 14-dnevnoj samoizolaciji.

Ovo je potvrđeno iz Federalne uprave civilne zaštite čime je za sve granične prijelaze upotpunjena ranija odluka donesena u Republici Srpskoj.

Istu odluku je donio i Štab za vanredne situacije Republike Srpske, a odnosi se na mjere kućne izolacije od 14 dana za sve građane koji uđu u Bosnu i Hercegovinu preko graničnih prijelaza na teritoriji RS-a.

Federalni sanitarni inspektor, do ukidanja ovih mjera, bio je obavezan da svim licima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu izrekne rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana. Od mjera zdravstvenog nadzora i ograničavanja kretanja bili su izuzeti vozači u međunarodnom transportu, mašinovođe, piloti i kabinsko osoblje, osobe u pograničnom kretanju, prekogranični radnici i teško oboljele osobe (i njihova pratnja) koje su išle na liječenje ili se vraćale sa liječenja.

Odluka o samoizolaciji za državljane BiH donesena je u oba entiteta nedugo nakon što je broj slučajeva zaraze koronavirusom počeo rasti u drugoj polovini marta.


IZVOR: Vebsajt Klix, 20.05.2020.

Naslov: Redakcija