Zastava Srbije

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Usvojeni prijedlozi zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost i o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH

21.05.2020.


Predstavnički doma Parlamenta BiH usvojio je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, uz opću i entitesku većinu.

Osnovni motiv za donošenje zakona bio je, kako je to naveo predlagač Denis Zvizdić, da se amortizuju ekonomski udari na privredne subjekte u Bosni i Hercegovini i njihove radnike, s obzirom na to da će oni biti najpogođeniji ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa.

"U zakonu se predviđa mogućnost da Vijeće ministara BiH, u cilju ublažavanja efekata ekonomske kize i drugih poremećaja u ekonomiji BiH, može donijeti odluku o privremenom odlaganju roka za planiranje poreza na dodatu vrijednost (PDV) na zadnji radni dan u mjesecu za prethodni mjesec", stoji u Prijedlogu.

Ovim Prijedlogom je predviđeno da se taj rok može produžiti i na dodatnih 90 dana, ukoliko postoji potreba.

Da bi nove dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost stupile na snagu moraju biti usvojene i na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine dok podršku nije dobio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH.

Zbog nepostojanja entitetske većine nije prihvaćeno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za lјudska prava, čime je taj prijedlog upućen na naknadno usaglašavanje. U slučaju da je prihvaćeno negativno mišljenje, taj bi prijedlog već okončao svoj parlamentarni put.

Usvojen je izvještaj Komisije o Prijedlogu zaklјučka poslanika Adila Osmanovića da se "skreće pažnja članovima VSTV-a da prilikom popunjavanja rukovodećih pozicija, i to konkretno predsjednik Suda BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH i predsjedavajući VSTV-a, vode računa o nacionalnoj strukturi, konkretnije, zastuplјenosti konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine".

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH nisu usvojili poslaničku inicijativu Šemsudina Mehmedovića kojom se traži izmjena odluke Zajedničke komisije za administrativne poslove u smislu da se poslanicima dok traje blokada rada Predstavničkog doma obustave isplate plaće za svaki mjesec u kome se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svim poslanicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju bar jednom zasjedanju.

Usvojen je zaključak poslanika Nermina Nikšića da Predstavnički dom traži od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH preciznu informaciju o tome kako je došlo do davanja saglasnosti firmi "Srebrena malina" za nabavku respiratora.


IZVOR: Vebsajt Klix i Avaz, 20.05.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija