Zastava Srbije

KODEKS PONAŠANJA NARODNIH POSLANIKA U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRPSKE: Imenovan Etički odbor, koji je nadležan za sprovođenje i praćenje primjene Kodeksa

21.05.2018.


Kako bi se stalo na kraj neprimjernom oblačenju na sjednicama Narodne skupštine RS (NS RS), prekidanju govornika, vrijeđanju, omalovažavanju i drugim oblicima kršenja Kodeksa ponašanja narodnih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 87/2017), imenovan je Etički odbor.

Kako je navedeno, predsjednik Etičkog odbora bira se među članovima svakih šest mjeseci, naizmjenično iz vladajućih stranaka i opozicije, a prva predsjednica je Dušica Šolaja, poslanica SNSD-a.

Ostali članovi su, kako navode, Miladin Stanić, poslanik SDS-a, Milan Švraka, poslanik PDP-a, Neda Petrić, poslanica DNS-a, i Nedeljko Milaković, poslanik SP-a, a Odbor je nadležan za sprovođenje i praćenje primjene Kodeksa ponašanja poslanika u NS RS i izricanje mjera za kršenje istog.

Članovi Etičkog odbora smatraju da će ovo tijelo doprinijeti kvalitetnijem radu parlamenta, a nadaju se da neće imati potrebu da često zasjeda.

"Etički odbor u NS RS je radno tijelo koje je bilo potrebno jer se veoma često, pogotovo u ovom mandatu, dešavalo da diskusija između pojedinih narodnih poslanika izađe izvan okvira", ukazala je Dušica Šolaja, predsjednica Etičkog odbora u NS RS.

Istakla je da su pojedine situacije koje su se dešavale na skupštinskim zasjedanjima pokazale da je potrebno postojanje jednog takvog mehanizma, koji bi, kako kaže, sankcionisao kršenje Kodeksa NS RS.

Naglasila je da je ovo prvi put da je Etički odbor u NS RS formiran, te da će se u narednom periodu vidjeti kako on funkcioniše.

"Kroz praksu ćemo vidjeti da li je potrebno dopuniti Kodeks nekim stvarima koje tamo nisu predviđene, a iz prakse će se možda ukazati potreba da budu", pojasnila je Šolaja.

Milan Švraka, član Etičkog odbora i poslanik PDP-a, istakao je da bi ovaj odbor trebalo da djeluje po prijavama.

"Vjerujem i nadam se da neće biti potrebe da ovo tijelo često zasjeda i rješava neke probleme, a budući da smo već pri kraju ovog mandata, mislim da će Etički odbor imati mnogo više posla u novom sazivu Skupštine", naglasio je Švraka.

On je dodao da je zadatak predsjednika Narodne skupštine da vodi skupštinu i da je usmjerava u onom pravcu u kojem ona treba da ide.

Nedeljko Milaković, član Etičkog odbora i poslanik SP-a, ocijenio je da će ovo tijelo svakako doprinijeti kvalitetu rada Skupštine.

"Cilj odbora je da uozbilji neke poslanike koji se nedolično ponašaju, koji dobacuju i na razne načine krše Kodeks", pojašnjava Milaković.

Miladin Stanić, član Etičkog odbora i poslanik SDS-a, takođe smatra da će ovaj odbor poboljšati kvalitet rada parlamenta.

"Smatram će svi poštovati odluke koje budu donesene", kaže Stanić.

Prema Kodeksu ponašanja poslanika u NS RS, za lakše povrede Kodeksa narodnom poslaniku se izriče usmena opomena, a za teže povrede pisana opomena i novčana kazna.

Prema članu 11. navedenog kodeksa, novčana kazna poslaniku može biti izrečena jednokratno u visini do 20 odsto plate ili naknade poslanika.

Lakše povrede kodeksa

  • Dolazak poslanika neprimjerno odjevenih na sjednice NS RS i radnih tijela,

  • Prekidanje učesnika u raspravi u toku sjednice.

Teže povrede kodeksa:

  • Narušavanje toka sjednice i reda u sali,

  • Korištenje izraza i riječi koje vrijeđaju ili omalovažavaju drugoga ili drugačijega, izraza ili njihovih sinonima koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju ugled i dignitet NS RS te podstiču na mržnju i nasilje,

  • Ispoljavanje netolerantnosti prema drugačijoj rasi, vjeroispovijesti, naciji, polu ili druge moguće predrasude,

  • Nepažljiv i neodgovoran odnos prema imovini Narodne skupštine,

  • Ponavljanje više od dva puta lakših povreda ovog kodeksa u toku jedne sjednice i

  • Nepoštivanje zaposlenih u Narodnoj skupštini.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 18.05.2018.

Naslov: Redakcija