Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

DO KRAJA 2018. GODINE ZAKON O ZAŠTITI ŽRTAVA RATNE TORTURE U RS

21.05.2018.


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović prisustvovao je u Banjaluci Skupštini Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, te izrazio nadu da će do kraja ovog skupštinskog saziva biti izglasan zakon o zaštiti žrtava ratne torture.

Čubrilović je rekao da su institucije tog entiteta uradile dosta za Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske i da je najznačajnije to što su prava žena žrtava rata zakonski regulisana.

"Skoro 20 godina ovo udruženje nije ni postojalo, a članice ovog udruženja su imale razne životne probleme. Stavljajući ih u pravne okvire, nadam se da ćemo mnogo lakše raditi i sarađivati, jer je mnogo stvari definisano kroz zakonska rješenja", rekao je Čubrilović.

On je naglasio da razumijevanje koje članice Udruženja pokazuju prema institucijama Republike Srpske treba posebno cijeniti jer, naveo je, njihova svjedočenja i njihovo prisustvo, od Haškog tribunala do raznih drugih međunarodnih institucija, nisu pravno vrednovani onako kako bi to trebalo da bude.

"Istorija će pokazati da ta njihova svjedočenja govore o nekim činjenicama koje će zadovoljiti potrebu za istinom na ovim prostorima. Nije istina samo ono što se kroz propagandu uradi, već je istina ono što iznose sami akteri", rekao je Čubrilović.

On je ocijenio da su članice ovog udruženja heroji proteklog rata i da zbog ponosa u poslijeratnom periodu nisu isticale ono što im se dešavalo.

"Mnogo toga u njihovim životima neće biti isto, mnogo toga im neće biti nadoknađeno za ono za šta su bile oštećene tokom ratnih godina, ali je važno da institucije Republike Srpske to sve stave u pravne okvire i nadam se da ćemo do kraja ovog mandata u Narodnoj skupštini izglasati zakon o žrtvama ratne torture, koji je sada u nacrtu", naveo je Čubrilović.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živanović Rajilić izrazila je nadu da će ovaj zakonski akt biti usvojen, naglasivši da se njime postiže konačni cilj – da svaka žena koja je bila žrtva ratne torture dobije taj status i prava koja joj pripadaju.

Skupštini je prisustvovala i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je izjavila da će od polovine godine biti uvedene lične invalidnine za civilne žrtve rata.

Cvijanović je također navela kako je već usvojen Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture te da je, s obzirom na osjetljivost ovog pitanja, bilo neophodno provesti javne rasprave.

Vođeni su razgovori sa svim ranjivim kategorijama, istakla je Cvijanović, da bi se vidio način kako može da se unaprijedi njihov status.

"U međuvremenu su prepoznate mnoge stvari i otkriveni određeni nedostaci. To znači da svi zajedno moramo raditi na unapređenju i statusa i regulatornog okvira i napraviti sveobuhvatan paket u kojem će svi koji su prepoznati kao potencijalni primaoci određene vrste naknada ili pomoći, a ima ih mnogo, biti stavljeni u taj paket", rekla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, bila su različita razmišljanja kada se vršila procjena koliko će novca biti potrebno za ovu kategoriju.

"Na kraju smo rekli da ćemo poći od određenih iznosa kad zakon bude regulisao ta prava. Kad završimo cijeli taj paket, onda će sigurno doći do povećanja. Jačanjem potencijala Republike Srpske povećavat će se i novac koji se izdvaja u tu svrhu. To se moglo vidjeti i na drugim kategorijama", rekla je Cvijanović.

Na Skupštini su dodijeljena priznanja za pomoć u radu Udruženja, koja su, između ostalih, dobili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, te predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 19.05.2018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772