Zastava Srbije

ZAKON O POSEBNOM REGISTRU LICA PRAVOSNAŽNO OSUĐENIH ZA KRIVIČNA DJELA SEKSUALNE ZLOUPOTREBE I ISKORIŠTAVANJA DJECE RS: Podaci iz registra mogu se dati organima i organizacijama, ustanovama i institucijama i udruženjima koja obavljaju poslove iz svoje nadležnosti i ostvaruju neposredni kontakt sa djecom ako za to postoji opravdani interes

21.03.2023.


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su, u okviru Druge redovne sjednice, u Banjoj Luci, Zakon o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, po hitnom postupku.

Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da se ovim zakonskim rješenjem nastoji obezbijediti veća zaštita djece.

On je naveo da je, u registar lica pravosnažno osuđenih za seksualnu zloupotrebu i iskorištavanja djece, planiran upis lica koja se vode u krivičnoj evidenciji kod nadležnog organa Srpske ali i pravosnažno osuđena u BiH ili drugim zemljama.

"Primjena ovog zakonskog rješenja treba da obezbijedi zaštitu djece od seksualne zloupotrebe, zlostavljanja i iskorištavanja, te spriječi lica pravosnažno osuđena za ta krivična đela da ih ponovio izvrše", naveo je minstar Bukejlović.

Zakonom se propisuje se da se podaci iz registra mogu dati organima i organizacijama, ustanovama i institucijama i udruženjima koja obavljaju poslove iz svoje nadležnosti ostvaruju neposredni kontakt sa djecom ako za to postoji opravdani interes.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde RS, 15.03.2023.

Naslov: Redakcija