Zastava Srbije

PRIJEDLOG ODLUKE O IZMJENAMA I DOPUNAMA POSLOVNIKA NARODNE SKUPŠTINE RS: Za rad Narodne skupštine ubuduće će biti dovoljno prisustvo 28 od ukupno 83 poslanika. Ukoliko se kvorum ne može obezbijediti u roku od jednog sata, sjednica se prekida, a predsjednik određuje vrijeme održavanja nastavka sjednice Narodne skupštine

21.03.2017.


Za rad Narodne skupštine Republike Srpske ubuduće će biti dovoljno prisustvo 28 od ukupno 83 poslanika. Kvorum je dosad bio više od jedne polovine ukupnog broja narodnih poslanika.

Prijedlogom odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti razmatrana na sjednici 28. marta 2017. godine, navodi se da je predložena norma definirana zbog efikasnosti rada parlamenta, što je također i praksa u ostalim parlamentima u okruženju.

Kvorum se utvrđuje nakon što se svaki poslanik, prilikom ulaska u salu za sjednicu, identifikuje ubacivanjem identifikacione kartice, koju je, prilikom izlaska iz sale, dužan da izvuče iz poslaničke jedinice.

- Ukoliko se kvorum ne može obezbijediti u roku od jednog sata, sjednica se prekida, a predsjednik određuje vrijeme održavanja nastavka sjednice Narodne skupštine - predviđeno je izmjenama Poslovnika entitetskog parlamenta.

Predsjedavajući Narodne skupštine ima pravo da prekine niz od 10 uzastopnih replika ili netačnih navoda i dā riječ poslanicima redovno prijavljenim za diskusiju, ukoliko je očito došlo do odstupanja od tačke dnevnog reda ili ukoliko se koristi uvredljiva retorika.

Ovaj stav je izmijenjen zbog, kako se dodaje, efikasnosti u radu parlamenta.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 20.03.2017.

Naslov: Redakcija