Zastava Srbije

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Usvojeni prijedlozi zakona o izmjeni Zakona o javnom RTV sistemu BiH, o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, o dopunama Zakona o odlikovanjima BiH


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o javnom RTV sistemu BiH, na zahtjev Savjeta ministara BiH.

Predloženom izmjenom, važeći sistem naplate RTV takse putem telekom operatera u BiH biće nastavljen do 30. juna 2016. godine, čime bi se omogućilo nesmetano finansiranje i funkcionisanje tri javna RTV servisa u BiH.

Usvojen je zaključak da Odbor javnog RTV sistema do 30. aprila dostavi novi model naplate RTV takse.

Nisu usvojeni zaključci kojima je predloženo razrješenje i imenovanje novog Upravnog odbora javnog RTV sistema i Upravnog odbora BHRT-a, kao i to da se entitetskim parlamentima predloži da raspuste upravne odbore entitetskih javnih RTV servisa.

Predstavnički dom usvojio je Protokol o saradnji u traženju nestalih lica između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije, koji je predložilo Predsjedništvo BiH.

Predstavnički dom usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, čiji je cilj poboljšanje zakonskih rješenja i bolje sprovođenje zakona u korist institucija i privrednika u oblasti namjenske industrije.

U prvom čitanju podržan je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima BiH kojim se predviđa uvođenje ordena srebrnog grba sa mačevima koji bi bio dodjeljivan vojnim licima iz BiH za ispoljenu hrabrost i požrtvovanje u pružanju pomoći u prirodnim, tehničkim i drugim katastrofama.

Usvojeni su izvještaji za prošlu godinu o radu parlamentarnih komisija, o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i o radu Odbora za žalbe građana parlamenta BiH.

Predstavnički dom imenovao je Jasmina Pilicu za zamjenika direktora Kancelarije za reviziju institucije BiH iz reda bošnjačkog naroda.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, 17.03.2016.