Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA ZAKONA O OSNOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE, ZAŠTITE CIVILNIH ŽRTAVA RATA I ZAŠTITE PORODICE S DJECOM: Povećanje civilnih invalidnina za 70 posto

21.02.2023.


Dom naroda Parlamenta Federacije usvojio je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o osnovama socijalne zaštite, civilnim žrtvama rata i zaštite porodice sa djecom FBiH, koji su predložili Irfan Čengić i Jasminko Kapić, čime je osigurano povećanje civilnih invalidnina za 70 posto.

Irfan Čengić je ukazao da će svako primanje biti veće za 70 posto, što obuhvata invalidninu, ortopedska pomagala i tuđu njegu i pomoć.

Dodao je da je 80 posto minimalne plaće osnovnica za izračun, umjesto dosadašnjih 274 KM te da će invalidnina u konačnici ovisiti od stepena i kategorizacije.

"Svi korisnici koji su primali invalidninu imat će 70 posto veću invalidninu od 1. aprila ove godine. Ovu borbu sam doveo do kraja i jedan je od mojih političkih poteza na koje sam najviše ponosan", ukazao je Čengić.

Dodao je da je ovo samo ispravljanje nepravde, jer ova populacija nije dobila povećanje čak od 2009. godine.

"I dalje smatram da trebamo dobiti novi zakon iz ove oblasti koji je stigao iz Vlade FBiH, uz korekcije kroz javnu raspravu. Nadam se da će Predstavnički dom uskoro staviti taj zakon na dnevni red", dodaje Čengić.

Na kraju je ukazao da je do 2016. godine pisalo da je osnovnica za izračun 80 posto minimalne plate, a da je Parlament FBiH 2016.g odine prevario osobe s invaliditetom i u zakon umjesto 80 posto minimalne plate upisao 274 KM koliko je tada iznosilo 80 posto minimalne plate.

"Od 2016. do danas minimalna plata se povećala tri puta, a njihova primanja niti jednom. Na ovaj način smo osigurali da svakim povećanjem minimalne plate, povećavaju se i primanja osoba sa invaliditetom", izjavio je Čengić za Klix.ba.

Podsjetimo, Vlada FBiH je donijela Odluku kojom se utvrđuje najniža plata za period od 1. januara do 31. decembra 2023. godine u neto iznosu od 596 KM, što predstavlja povećanje za 9,85 posto u odnosu na najnižu platu utvrđenu za 2022. godinu.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 18.02.2023.

Naslov: Redakcija