Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O PODUZETNIČKOJ INFRASTRUKTURI U FBIH

21.02.2020.


Vlada Federacije BiH je, nakon što je analizirano stanje na tržištu i sagledani problemi vezani za adekvatno uređenje i poticanje razvoja, oformila radnu grupu koja je dvije godine radila na izradi Prednacrta zakona o poduzetničkoj infrastrukturi.

Na konsultativnom sastanku u Sarajevu, istaknuto je da će po prvi put biti zakonski uređena ta oblast, s ciljem olakšavanja poslovanja malih i srednjih preduzeća kako bi bilo osigurano da onaj ko ima poslovnu ideju ima prostor da je realizira, te da preduzetnici ne moraju brinuti o brojnim administrativnim preprekama.

Sastanku su prisustvovali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, resorni federalni i kantonalni ministri, predstavnici subjekata poduzetničke infrastrukture u FBiH, javnih ustanova koje se bave istraživanjima iz područja poduzetništva, te UNDP-a.

Sastanak je organiziran da bi od relevantnih aktera bile prikupiljene sugestije za eventualne izmjene teksta zakona i pravilnika, s ciljem ostvarenja pozitivnog uticaja na razvoj poduzetničke infrastrukture i cjelokupnog poduzetničkog okruženja u Federaciji BiH.

Premijer Novalić pojasnio je da se izradi zakona pristupilo nakon što je analizirano stanje u privredi i je zaključeno da mala i srednja preduzeća dominiraju. Preciznije, 23.000 d.o.o. aktivnih preduzeća i 48.000 obrta u prosjeku zapošljava 17 osoba.

Također, od 60.000 novozaposlenih u ovom mandatu najveći procent je zabilježen u obrtima koji su zaposlili jednu šestinu osoba što pokazuje, kako kaže Novalić, da su to najbrže rastuća preduzeća, što je u skladu s četvrtom industrijskom revolucijom u kojoj brže rastu uslužne nego industrijske grane.

- Uvidjeli smo da oni imaju različitih problema, posebno se ne smije izgubiti iz vida da, iako su to najbrže rastuća preduzeća, ona su ujedno i najranjivija i njima nisu prilagođene zakonske mjere koje su orijentirane na velika preduzeća - dodao je Novalić.

Upravo zbog toga je ovaj zakon dobar i donosi nove principe poslovanja u oblasti malih i srednjih preduzeća, a pri tome će sve biti usaglašeno s regulativom i poslovnom filozofijom Evropske unije.

Kako ističe premijer Novalić, najprije je potrebno otvoriti kanale komunikacije sa općinama kako bi bila ustanovljena brza registracija preduzeća, olakšati poreznu prijavu tako da za nju nije potreban knjigovodstveni servis, a potom regulirati garantiranje vlastitom imovinom.

Privredne zone su potrebne u svakoj općini, smatra federalni premijer, budući da to sprečava da privrednici imaju probleme pri registraciji jer je u njoj sve riješeno, poput energetske saglasnosti, vodovoda, kanalizacije, putne komunikacije, a vrlo često i zemljište.

Federacija BiH izdvaja četiri miliona KM za poduzetničku infrastrukturu, a premijer Novalić je najavio da će taj iznos u budućnosti biti povećan, te dodao da je potrebno sada otkloniti zakonske prepreke kako bi ta sredstva mogla biti aplicirana bez problema.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je, uz podršku Radne grupe i Projekta lokalnog integriranog razvoja (LlD) Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), 2019. godine izradilo tekst Prednacrta zakona o poduzetničkoj infrastrukturi u FBiH.

Resorni ministar Amir Zukić također je potvrdio da novi zakon propisuje pravljenje poduzetničkih zona koje će zadovoljavati evropske i ekološke standarde te će osigurati "naseljavanje" malih i srednjih preduzeća po kriterijima koji se primjenjuju u Evropskoj uniji.

- Potporne institucije su jako nerazvijene, a tu mislim na poslovne inkubatore, acceleratore, naučno-tehnološke parkove te sva ona mjesta gdje mladi ili budući poduzetnici i sa idejama te malim kapitalom pod boljim uvjetima mogu razvijati svoje ideje - dodao je Zukić.

Direktor zeničke Razvojne agencije ZEDA Senad Pašalić smatra da je ovakav zakon potreban jer svi oni koji žele otvoriti biznis imaju potrebu za prostorom gdje bi mogli realizirati te ideje, a novopredstavljeni zakon kroz poticaje za poslovne zone i poduzetničke inkubatore otvara te mogućnosti.

- Unašem inkubatoru i tehnološkom parku imamo 43 start up firme koje zapošljavaju oko 200 prije svega mladih ljudi. Pored toga, u poslovnoj zoni imamo i oko 50 privrednih subjekata. U zadnje dvije godine bilježimo 35 prodatih parcela i novih privrednika - dodao je.

Ministar privrede Unsko-sanskog kantona Nijaz Kadirić također je istaknuo važnost reguliranja poduzetničkih zona koje su neophodne za razvoj privrede, a istovremeno rješavaju imovinsko-pravne odnose i ubrzavaju registraciju kompanija te će to zasigurno uticati na brži ekonomski razvoj.

Ovaj zakon napravit sistemski okvir, najavljeno je danas, te će sve institucije biti registrirane i moći će aplicirati na budžetske poticaje, a otvorit će se i mogućnosti posebno za javno-privatno partnerstvo.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 18.02.2020.

Naslov: Redakcija