Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Nisu prihvaćeni preijedlozi izmjene Izbornog zakona, te Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH

21.02.2018.


Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu prihvatili da se izmjene Izbornog zakona, koje je predložio SDP BiH, razmatraju po hitnom postupku.

Te izmjene predviđaju da se unutrašnji prag na izbornim listama vrati na 10%, koliko neki kandidat treba imati od ukupno osvojenog broja glasova neke stranke da bi ušao u zakonodavno tijelo, a ovim izmjenama bi se, kaže poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović, obezbijedila volja i političkih stranaka koje kreiraju izborne liste i volje glasača.

Poslanik Senad Šepić ipak smatra da bi ovaj prag trebao biti nula, jer političke partije već imaju prednost postavljanjem svojih kandidata na liste, te je mišljenja da je za taj zakon potrebna redovna procedura.

Tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH unutar Interresorne radne grupe Parlamentarne skupštine BiH zaključeno je da prag treba biti povećan sa 10 na 20 posto, te Lazar Prodanović pojašnjava da Bosna i Hercegovina još nema iskustva s pragom od 20 posto.

Dodao je da, kada bi prag bio 20 posto, u Predstavnički dom državnog Parlamenta ne bi prošla samo tri poslanika, u Narodnu skupštinu Republike Srpske (RS) četiri poslanika ne bi prošla, a četiri ili pet ne bi prošlo u Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

To je demantovao Magazinović, rekavši da su analize pokazale da kandidati prelaze 10, ali ne i 20 posto unutrašnjeg praga.

Poslanik Hazim Račić smatra da treba podržati vraćanje praga na 10 posto, te je najavio da će podržati i hitnost procedure, ali i suštinu zakona smatrajući da svaki kandidat koji uđe u zakonodavno tijelo treba biti volja građana, a ne bilo kojeg predstavnika stranke ili stranačkih organa.

S druge strane poslanik Nikola Lovrinović najavio je da neće podržati bilo kakve izmjene Izbornog zakona BiH koje se direktno ne tiču provođenja odluke Ustavnog suda BiH (apelacija Bože Ljubića).

Poslanici će na kraju sjednice odlučiti i o novom roku za dostavlјanje komisijskog izvještaja o izmjenama Izbornog zakona koje predlažu poslanici Nezavisnog bloka, a kojima bi se, smatraju, osigurao transparentniji način izbornog procesa.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije danas prihvatio zahtjev poslanika Saše Magazinovića da ovaj dom po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH kojim bi trebalo da bude regulisana krivično-pravna zaštita nacionalnih spomenika.

Za ovaj zakonski prijedlog nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske, pa je izjašnjavanje u drugom krugu odgođeno za narednu sjednicu.

Staša Košarac obrazložio je svoj stav da ovaj zakonski prijedlog ne treba da bude razmatran po hitnoj proceduri time da treba dati vremena predlagaču da dostavi ažuriranu listu nacionalnih spomenika.

On je posebno istakao da o ovom pitanju treba ostvariti koordinaciju sa nadležnim entitetskim tijelima.

Sa Košarčevim stavom da ovaj zakonski prijedlog treba da ide u redovnu proceduru saglasila se i predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto, navodeći da je potrebno utvrditi nadležnost pravosudnih institucija, te da je potrebno dobiti mišljenje nadležnih entitetskih ministarstava.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 20.02.2018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772