Zastava Srbije

AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE IMOVINOM RS: Za šest godina, koliko radi ova agencija, vrijednost trajno oduzete imovine je 11,98 miliona KM, od čega je većina upisana kao svojina RS, dok je 7,89 miliona KM vraćeno vlasnicima

21.02.2017.


Novac, akcije u preduzećima, automobili, avioni, kamioni, nekretnine samo je dio nezakonito stečene imovine koja je u proteklom periodu na osnovu sudskih odluka oduzeta od stanovnika Republike Srpske.

Vrijednost te imovine, koja je na čuvanje povjerena Agenciji za upravljanje imovinom RS, zaključno sa krajem prošle godine iznosila je 22,89 miliona KM. Za šest godina, koliko radi ova agencija, vrijednost trajno oduzete imovine je 11,98 miliona KM, od čega je većina upisana kao svojina RS, dok je 7,89 miliona KM vraćeno vlasniku.

Zanimljivo je da 2016. godine nije bilo oduzimanja nelegalno stečene imovine.

Najviše nelegalno stečene imovine, prema podacima ove agencije, oduzeto je 2012. godine i to 19,28 miliona KM.

- Najvrednija imovina kojom trenutno upravljamo su nekretnine i automobili - rekli su u agenciji, koja postoji od 2010. godine.

U skladištu ove agencije ima robe koja je oduzeta i prije više godina, a riječ je o imovini iz svih krajeva RS.

- Najviše imovine kojom upravlja agencija je sa područja banjalučke regije - istakli su u agenciji.

Ukoliko je imovina pravosnažnom odlukom suda trajno oduzeta onda ona postaje vlasništvo države, te o njenoj sudbini odlučuje Vlada. Dodali su da je veći dio imovine do sada vraćen vlasniku, mada se znalo desiti da nešto od toga bude uknjiženo na RS.

Pa je tako, podsjetili su iz agencije, prije nekoliko godina na Srpsku uknjižena imovina bijeljinske "Šećerane", čija je vrijednost bila 20 miliona maraka, kao i avion jednog biznismena.

Advokati širom Srpske ističu da je ovakvih predmeta sve više, za koje, kako kažu, treba i mnogo vremena da se završe.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Danijela Stokanić, 20.02.2017.