Zastava Srbije

PRAVILNIK O UTVRĐIVANJU ZDRAVSTVENE SPOSOBNOSTI LICA ZA NABAVLJANJE, DRŽANJE I NOŠENJE ORUŽJA I MUNICIJE: Ocjena zdravstvene sposobnosti u RS ubuduće 80 KM

21.02.2017.


Cijena ljekarskog pregleda za nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije u Republici Srpskoj u narednom periodu biće usklađena i iznosiće 80 KM sa PDV-om, saopšteno je iz Zavoda za medicinu rada i sporta Republike Srpske.

Iz Zavoda su naveli da se pomenuta Ocjena zdravstvene sposobnosti u Srpskoj vrši svakih 10 godina, dok se u Federaciji BiH obavlja svakih pet godina, zbog čega smatraju da građani Srpske nisu u nepovoljnijem položaju u odnosu na stanovnike FBiH.

Iz Zavoda poručuju da je Cijena ljekarskog pregleda za nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije u toj ustanovi i svim regionalnim centrima 100 KM sa PDV, dok su cene u FBiH i Brčko distriktu približne.

- U Bihaću je 130 KM, a u Brčkom, Sarajevu i Mostaru po 80 KM sa PDV - naveli su iz Zavoda za medicinu rada i sporta Republike Srpske.

Iz te institucije ocenjuju da, zbog kontrole, ovlašćenje za navedene poslove treba ograničiti, kao i do sada, jer postoje razne vrste zloupotreba oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

- Treba strogo poštovati pravila u ovoj oblasti i imati jedinstven kriterijum ocjene za sve kategorije stanovništva. Samo takvim pristupom možemo objektivno ograničiti nekoga da nabavi ili nosi oružje ili prognozirati opasnost moguće zloupotrebe oružja - kažu u Zavodu.

Lekarski pregledi za nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije obavljaju se u skladu s Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti lica za nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije ("Sl. glasnik RS", br. 97/2009), od ovlašćene zdravstvene ustanove.


IZVOR: Vebsajt Blic, 20.02.2017.