Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DJEČJOJ ZAŠTITI: Sve porodilje u RS imaju pravo na 500 KM za bebu

21.01.2022.


Svaka porodilja u Republici Srpskoj od sada ima pravo na 500 KM pomoći vlasti za opremu novorođenčadi. Do sada je ova pomoć iznosila 250 KM.

Pomoć je duplo veća na osnovu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 119/2021), koji je stupio na snagu 1. januara.

Po osnovu svih prava iz ovog zakona na godišnjem nivou potrebno je izdvojiti još oko 25,67 miliona KM, a samo po osnovu prava za opremu novorođenčadi potrebno je više od 2,5 miliona KM. Projektovano je 10.000 novorođene djece.

Zakonom se prvi put uvodi pravo na dječiji dodatak za prvo dijete te se povećava iznos dodatka, zbog čega je po ovom osnovu na godišnjem nivou potrebno dodatnih oko 20,65 miliona maraka.

Osnovica za pravo na dječiji dodatak je najniža plata u RS-u iz prethodne godine, koja je iznosila 540 KM. Visina prava na dodatak na djecu za prvo, drugo i četvrto dijete utvrđuje se u iznosu od 18 posto od osnovice, za treće dijete u iznosu od 26 posto od osnovice, a za djecu osjetljive kategorije u iznosu od 32 posto od osnovice, prenosi Srpskainfo.

Pravo na dječiji dodatak prošle godine ostvarilo je u prosjeku 15.848 djece, a to pravo je limitirano zakonom po kojem je imovinski cenzus cijelog domaćinstva polazna osnova. Tako je moguće dobiti dodatak za, recimo, treće dijete, ako ukupni prihodi domaćinstva ne prelaze 23 posto od osnovice. Osnovica je najniža plata 540 KM. U obzir se uzima i vrijednost imovine, a zakon kaže da kataloška vrijednost procijenjene pokretne imovine ne prelazi vrijednost 13 osnovica, odnosno najnižih plata.

Dakle, dječiji dodatak (na mjesečnom nivou) za treće dijete iznosi 140,4 KM, a za prvo, drugo i četvrto 97 KM.

Ovim zakonom povećan je i mjesečni iznos naknade za roditelja-njegovatelja ili njegovatelja sa 20 posto od minimalne plate na puni iznos minimalne plate. Dakle, sa 135 KM na 540 KM. Projektovani iznos korisnika je 520, a potrebno je osigurati dodatnih oko 2,52 miliona KM.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 19.01.2022.

Naslov: Redakcija