Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O SPREČAVANJU SUKOBA INTERESA U INSTITUCIJAMA BIH: Zakon predviđa uvođenje dostupnosti i obaveze podnošenja imovinskih kartona na godišnjoj osnovi

21.01.2020.


Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH raspravljali su i nisu se izjasnili o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine. Predlagači ovog zakona su Saša Magazinović (SDP), Damir Arnaut (SBB) i Jasmin Emrić (A-SDA), koji su ustvari preuzeli ulogu predlagača identičnog zakona koji se nalazio u parlamentarnoj proceduri krajem prethodnog mandata, a koji su poslanici Parlamenta BiH izradili uz pomoć Transparency Internationala BiH, OSCE-a i Delegacije Evropske unije u BiH.

Jasmin Emrić ukazao je da više od dvije godine traje proces oko usvajanja ovog značajnog zakona.

- Kao jedan od predlagača ovog zakona moram reći da se istim značajno unapređuje sukob interesa. Novim tekstom je predviđeno da za člana komisije za sprečavanje sukoba interesa ne može biti imenovano lice koje je nosilac političke funkcije. Potpuno je depolitizirano, jer član ne može biti član partije niti je smio biti u posljednjih pet godina - ukazao je Emrić.

Zakonom je predviđeno proširenje kruga osoba na koje se zakon odnosi kako bi svi nosioci javnih funkcija imali jednak tretman, te uvođenje preciznih pravila koja ograničavaju vršenje više funkcija, te jasnih pravila u obavljanju funkcija, angažmana i poslovanja nosilaca javnih funkcija i nakon prestanka funkcije.

Zakon predviđa i uvođenje dostupnosti i obaveze podnošenja imovinskih kartona na godišnjoj osnovi, kao i uspostavljanje sistema provjere tačnosti podataka u izvještajima i objavljivanje registra nosilaca funkcija i njihove imovine, proširenje spektra i vrsta sankcija i uvođenje novih mehanizama, kao što su poništenje djela nastalog u situaciji sukoba interesa.

Inače, na nivou institucija BiH niko već duže vrijeme ne utvrđuje je li neko od zvaničnika u sukobu interesa. Prijedlog zakona o sukobu interesa u institucijama BiH zabranjuje izabranim zvaničnicima da vrše odgovorne funkcije u nevladinim organizacijama ukoliko se one finansiraju iz budžeta u iznosima većim od 10.000 KM godišnje.


IZVOR: Vebsajt Avaz, 16.01.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija