Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

ZAKON O NESTALIM OSOBAMA BIH: Neophodno potpuno sprovođenje Zakona, kroz uspostavu verificirane centralne evidencije nestalih osoba i osnivanje fonda za podršku porodicama nestalih

21.01.2020.


Članovi Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH traže ubrzanje provedbe Zakona o nestalim osobama BiH, saopćila je Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP). Vlasti Bosne i Hercegovine moraju potpuno provesti odredbe ovog zakona, istaknuli su predstavnici tog odbora tokom posjete sjedištu ICMP-a u Hagu.

Puna provedba Zakona o nestalim osobama, donesenog 2004. godine, podrazumijeva uspostavu verificirane centralne evidencije nestalih osoba i osnivanje fonda za podršku porodicama nestalih BiH. Predviđeno je da fond pruža finansijsku podršku porodicama nestalih, bez obzira na nacionalnu ili religijsku pripadnost srodnika nestale osobe i bez obzira na okolnosti nestanka.

- Želimo zajedno raditi za sve žrtve. Želimo da Vladine institucije rade zajedno i preuzmu odgovornost. Ostvarili smo odlične rezultate, ali još nismo pronašli sve nestale - porodice 7.000 nestalih osoba još čekaju odgovore - rekao je član Savjetodavnog odbora Amir Kulaglić.

On i članovi Jela Mandić i Fikret Bačić pozvali su vlasti BiH da osmisle strategiju provedbe Zakona o nestalim osobama. Ako ti koraci ne urode plodom, neophodno je izvršiti izmjene i dopune Zakona, smatraju.

Tokom posjete članovi Savjetodavnog odbora dobili su informacije i o ICMP-ovoj trajnoj tehničkoj podršci koju pruža BiH, uključujući i identifikacije na temelju analize DNK. Savjetodavni odbor je informiran i o ICMP-ovoj pionirskoj primjeni Sekvenciranja sljedeće generacije (koje se naziva i Masivno paralelno sekvenciranje, MPS) koje može utvrditi podudarnost kod slučajeva koje nije bilo moguće riješiti postojećim metodama analize kratkih uzastopnih ponavljanja DNK.

MPS omogućava analizu degradiranih uzoraka i može pronaći podudarnost u slučajevima za koje nisu raspoloživi uzorci DNK bližih članova porodice. Zahvaljujući MPS-u, ICMP je došao do šest novih identifikacija za BiH. Nova tehnologija vraća nadu, kaže Kulaglić.

ICMP je pomogao državama zapadnog Balkana da pronađu i identificiraju više od 70 posto od 40.000 osoba nestalih u sukobima tokom 90-ih. U BiH je ICMP pomogao vlastima da pronađu više od 75 posto od oko 30.000 nestalih, uključujući i skoro 90 posto od oko 8.000 nestalih u genocidu nakon pada Srebrenice 1995. godine. Više od polovine od 12.000 nestalih za kojima se traga u regiji su iz Bosne i Hercegovine.

Osim toga, ICMP je BiH pomogao u donošenju Zakona o nestalim osobama 2004. i u osnivanju Instituta za nestale osobe, koji je s radom počeo 2005. godine.

Generalna direktorica ICMP-a Ketrin Bomberger (Kathryne) pohvalila je napore koje Savjetodavni odbor ulaže u zaštitu prava svih porodica nestalih. Posjeta je organizirana u okviru dvogodišnjeg projekta koji podržava vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a provodi ICMP, kako bi osigurali saradnju regionalnih vlada u procesu pronalaženja preostalih 12.000 osoba za kojima se još traga u regiji.


IZVOR: Vebsajt Avaz, 17.01.2020.

Naslov: Redakcija