Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FEDERACIJE BIH: Prihvaćen veći broj prijedloga zakona, a odbijen je set zakona kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je 19.10.2016. godine na sjednici u Sarajevu negativni izvještaj Komisije za finansije i budžet ovog doma koji se odnosi na set zakona kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga i ovaj paket zakona je odbijen.

Pred poslanicima su se našli prijedlozi zakona koje je predložio Savjet ministara BiH:

  • Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH,
  • Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i
  • Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Predloženim zakonskim rješenjima predviđeno je obezbjeđivanje dodatnih 10 feninga po litru prodatog goriva za izgradnju auto-puteva i pet feninga za izgradnju puteva, a sredstva bi bila uplaćivana na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Članovi Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu prihvatili set zakona kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga, jer je većina smatrala da bi primjena predloženih zakona proizvela negativne efekte i prema građanima i prema privredi u BiH.

Po skraćenom postupku i u drugom čitanju prihvaćen je Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije, sa oznakom "E" kao svojevrsnom potvrdom određene usklađenosti sa pravnim nasljeđem EU u ovoj oblasti.

Riječ je o reformskom zakonu kojim BiH uređuje ovu oblast i ispunjava međunarodno preuzete obaveze u oblasti nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem.

Donošenje ovog zakona će omogućiti lakše i jednostavnije praćenje trgovine oružjem i ojačati institucije u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem, te obezbijediti čvršću saradnju s drugim zemljama u procesu praćenja označenog oružja i municije.

Ovim zakonom se propisuje obaveza proizvođača oružja ili municije u BiH da ih označi u toku proizvodnje jedinstvenom proizvodnom oznakom.

Istovremeno se propisuje obaveza uvoznika da u zakonom propisanom roku, nakon završene carinske procedure, a prije stavljanja uvezenog oružja i municije u promet, upotrebu ili korištenje, obezbijedi stavljanje oznaka propisanih ovim zakonom.

Prijedlog zakona u procesu donošenja prošao je proceduru javnih konsultacija, te su u njegovu izradu uključena nadležna ministarstva i tijela u BiH.

U drugom čitanju poslanici su prihvatili i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, kao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH u prvom čitanju.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, u prvom čitanju usvojen je, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi BiH.

Predstavnički dom prihvatio je i Izvještaj o zbrinjavanju lica pod međunarodnom zaštitom u BiH, a Informacija o prihvatu i integraciji državljana BiH koji se vraćaju u BiH na osnovu Sporazuma o readmisiji za period 1. januar - 31. decembar 2015. godine primio k znanju.

Inicijativa za proglašavanje Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima nije dobila "zeleno svjetlo" poslanika u Predstavničkom domu.

Data je i saglasnost za niz ratifikacija više međunarodnih ugovora, poput Sporazuma o grantu između BiH i Razvojne banke Savjeta Evrope u vezi sa regionalnim programom stambenog zbrinjavanja, Sporazuma između BiH i Vlade Turske o saradnji u vojnoj obuci, Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Makedonije o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava, Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Savjeta ministara BiH i Vlade Kipra i druge.

Sljedeća sjednica Predstavničkog doma planirana je za 9. novembar 2016. godine.


Izvor: Vebsajt RTRS, 19.10.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772