Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O SUDOVIMA BIH: Nacrt zakona ponovo skinut s dnevnog reda Vijeća ministara

20.09.2023.


Savjet ministara BiH ponovo je sa dnevnog reda povukao Zakon o sudovima BiH, a kako je rekao Davor Bunoza, ministar pravde BiH u pitanju su sitnice oko kojih se ne mogu usaglasiti.

"Zakon se radi 12 godina, postoje sitne stvari koje se nastoje usaglasiti kao što su definicije, naziv suda, sjedište i krivična nadležnost. Nije bitno kako će se zvati sud bitno je osigurati da bude u skladu sa konvencijom o ljudskim pravima, tijelo odvojeno od prvostepenog", rekao je Bunoza.

Kao sjedište suda, odnosno njegovog odjeljenja koje će raditi kao drugostepeni organ predlaže se Istočno Sarajevo i to zbog troškova da bude što bliže tužilaštvu i zatvoru, međutim Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske je rekao da Srpska traži da sjedište tog suda bude u Banjaluci.

Takođe, Dodik je rekao i da na nivou BiH neće biti razgovora o zakonima i usvajanje zakona prije nego što se na dnevni red ne stavi Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim će se riješiti između ostalog i status stranih sudija.

Bunoza je rekao i da je u zaključku Savjeta ministara BiH od 25. jula predviđeno da se do kraja osmog mjeseca definiše zakon o sudovima i sukobu interesa, a u devetom i desetom mjesecu o Ustavnom.

On je rekao i da će sljedeće sedmice biti održan prvi sastanak sa proširenom radnom grupom u kojoj su stručnjaci ustavnog prava te da je teško očekivati da se u mjesec dana riješi Zakon o sudu koji se donosi 12 godina i da je to veliki zalogaj.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Uroš Vukić, 14.09.2023.

Naslov: Redakcija