Zastava Srbije

ZAKON O NEPOKRETNOJ IMOVINI KOJA SE KORISTI ZA FUNKCIONISANjE JAVNE VLASTI U RS: Ustavni sud BiH ocjenjivaće ustavnost Zakona

20.09.2022.


U četvrtak bit će održana 130. Plenarna sjednica Ustavnog suda BiH na kojoj je prva tačka ocjena kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti.

Riječ je o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti ("Sl. glasnik RS", br. 29/2022) RS-a.

Sporni Zakon je trebalo da stupi na snagu 13. aprila ove godine međutim visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je dan ranije suspendirao zakon i donio odluku o njegovom neprovođenju dok Ustavni sud BiH ne da stav o tom pitanju.

Podnosioci zahtjeva su šest delegata iz Parlamentarne skupštine BiH, odnosno cijeli Klub Bošnjaka u Domu naroda i Zlatko Miletić.

U ime Kluba delegata bošnjačkog naroda u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović je Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS-a.

Mahmutović je nakon podnošenja zahtjeva za ocjenu naveo da je RS više puta pokušala uzeti državno zemljište te da postoji više odluka Ustavnog suda BiH upravo po tom pitanju. On izražava skepsu prema trenutnoj situaciji jer, kako kaže, Ustavni sud BiH u posljednje vrijeme koči slična pitanja.

Mahmutović je tada pozvao rukovodstvo bh. entiteta RS da se sjedne za stol i pokuša dogovoriti Zakon o državnoj imovini.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 17.09.2022.

Naslov: Redakcija