Zastava Srbije

EVROPSKI PARLAMENT: Balkanu odobrena pomoć od 14,2 milijardi eura

20.09.2021.


Evropski parlament je zemljama jugoistočne Europe na putu prema članstvu u Evropskoj uniji u srijedu odobrio pretpristupnu pomoć u iznosu od 14,2 milijardi eura.

Ta pomoć će u idućem sedmogodišnjem razdoblju biti snažnije uvjetovana poštivanjem evropskih vrijednosti.

U trećoj generaciji ovog instrumenta za razdoblje 2021- 2027. predviđa se obustava pomoći u slučajevima nazadovanja u području demokracije, ljudskih prava i vladavine prava u sedam zemalja korisnica tog fonda, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj.

Zastupnica Zelenih Tineke Strik je upozorila da politički čelnici u zemljama jugoistočne Evrope zlorabe fond za svoj interes, spomenuvši pri tome da, primjerice u Bosni i Hercegovini "sami čelnici opstruiraju proces" pridruživanja Uniji.

Pomoć Turskoj izazvala je najviše sporova te je usvajanje instrumenta odgođeno zbog glasanja o amandmanima zastupnika desne grupacije Identitet i Demokracija koji su tražili da se obustave pregovori o pristupanju te zemlje EU-u kao i "sva financiranja, posebno putem IPA-e", piše Hina.

Amandman su zastupnici velikom većinom odbacili na glasanju u srijedu, iako su se kritikama turskih vlasti, pa i stanja u drugom zemljama korisnicima te pomoći, u raspravi održanoj u utorak navečer pridružili i zastupnici drugih klubova.


IZVOR: Vebsajt Klix, 15.09.2021.

Naslov: Redakcija