Zastava Srbije

BEZ POVJEĆANJA CIJENA ELEKTRIČNE ENERGIJE PRIVREDNICIMA U KANTONU SARAJEVO

20.09.2021.


Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je na svojoj posljednjoj vanrednoj sjednici Inicijativu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo o povlačenju odluke o povećanju cijena električne energije privrednicima s područja Kantona Sarajevo.

Vlada je zadužila Ministarstvo privrede da se Inicijativa i vezani Zaključak dostave Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

"Ministarstvu privrede KS obratilo se Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo s informacijom u kojoj tvrde da je JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine kompanijama, članicama ovog udruženja, dostavila ponude za zaključenje novih ugovora o isporuci struje, uz enormno povećanje cijene u odnosu na cijenu koja je važila u prethodnom godišnjem ugovoru ovih kompanija s pomenutim preduzećem", navode.

Imajući u vidu negativne posljedice pandemije koronavirusa, kao i opće uslove poslovanja, novo, enormno, poskupljene struje dodatno bi ugrozilo poslovanje velikog broja privrednih subjekata, a time i njihovu likvidnost, te dovelo do gubitka velikog broja radnih mjesta, kao i do smanjenja konkurentnosti na tržištu, obzirom da ovo poskupljenje automatski povlači povećanje cijena gotovih proizvoda prema krajnjim potrošačima.

"Zbog svega navedenog, Vlada Kantona Sarajevo ovom inicijativom traži od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i JP Elektroprivrede BiH da preispitaju odluku o povećanju cijena električne energije, i u skladu s tim cijene električne energije vrate u okvir cijena iz prethodnog ugovornog perioda", dodaju.


IZVOR: Vebsajt Klix, 18.09.2021.

Naslov: Redakcija