Zastava Srbije

BIH POTPISALA UGOVOR O TRANSPORTNOJ ZAJEDNICI

20.09.2017.


Ugovor o Transportnoj zajednici su u Briselu potpisali Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i komesarka EU za mobilnost i transport Violeta Bulc.

Time je ostvaren osnovni uslov za aktiviranje sredstava za četiri projekta u Bosni i Hercegovini, odobrena na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu, saopštio je Savet ministara BiH.

To su: deonica auto-puta na koridoru "5-C" Ponirak-Vraca, odnosno Zenica-Tunel, čija je vrednost 83,9 miliona evra, od čega je BiH dobila "grant" od 15,9 miliona evra, zatim deonica Zenica-Gračanica od 66,9 miliona evra, a "grant" je 11,8 miliona evra, deonica Johovac-Rudanka, od 80 miliona evra, a "grant" je 15,3 miliona evra, i deonica Luka-Brčko vrednosti 10,1 milion evra, uz grant za BIH od 3,1 miliona evra.

To je "velika investicionu vrednost koja iznosi oko 250 miliona evra, od čega je BiH dobila oko 46 miliona evra grant sredstava koja će omogućiti da se pokrene realizacija ova četiri izuzetno važna projekta", kao "podloga za jačanje ekonomije i privlačenje stranih investicija", piše u saopštenju.

U okviru Transportne zajednice Srbiji su odobrena dva projekta, a Makedoniji jedan projekat.

Ukupna vrednost svih projekata je 538,8 miliona evra.

Predsedništvo BiH je prošle sedmice donelo odluku o prihvatanju Ugovora o Transportnoj zajednici Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

O koordinaciji učešća BiH u Transportnoj zajednici, odlučivanju i predstavljanju dogovaraće se nadležna ministarstva Saveta ministara BiH, Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske, u skladu s ustavnim nadležnostima i odredbama koje proizilaze iz Ugovora.

BiH je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja na konferenciji u Trstu, juna ove godine, nije potpisala ugovor o Transportnoj zajednici zemalja regiona, jer za to nije bilo saglasnosti Vlade RS.


IZVOR: Vebsajt N1, 18.09.2017.

Naslov: Redakcija