Zastava Srbije

U BIH POD NADZOROM 20 MIGRANATA ZA KOJE JE UTVRĐENO DA MOGU PREDSTAVLJATI PRIJETNJU JAVNOM PORETKU I SIGURNOSTI ZEMLJE

20.08.2020.


Novoimenovani direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum posjetio je Službu za poslove sa strancima.

Tom prilikom direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić upoznao je Ćuluma o trenutnoj situaciji povećanog priliva migranata u BiH te je istakao da je predmetom rada Službe u 2020. godini bilo više od 10.000 migranata.

Sagovornici su se složili da je pitanje povećanog priliva ilegalnih migranata jedno od ključnih sigurnosnih izazova za Bosnu i Hercegovinu, te da je potrebno zajedničko djelovanje svih agencija za provođenje zakona kako bi se BiH uspješno nosila sa ovim pitanjem.

Na sastanku je istaknuta dobra dosadašnja saradnja između Službe za poslove sa strancima i SIPA-e  koja je ostvarila značajne rezultate u borbi protiv krijumčarenja migranata, ali i svih drugih oblika kriminaliteta.

Direktor Ujić naglasio je da Služba za poslove sa strancima prikuplja operativne informacija koje proslijeđuje nadležnim agencijama za provođenje zakona, a posebno kada je u pitanju razmjena informacija u vezi sa krijumčarenjem, trgovinom ljudima i borbom protiv terorizma čime Služba daje značajan doprinos sigurnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Dodaje se da je Služba u proteklom periodu identifikovala 20 migranata za koje je utvrđeno da mogu predstavljati prijetnju javnom poretku i sigurnosti Bosne i Hercegovine te je navedene osobe u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu i Obavještajno sigurnosnom agencijom uspješno locirala i stavila pod nadzor u Imigracioni centar.

Direktor Službe za poslove sa strancima čestitao je Ćulumu na izboru za direktora SIPA-e i izrazio uvjerenje da će dobra saradnja Službe za poslove sa strancima i Državne agencije za istrage i zaštitu njegovim izborom za novog direktora biti podignuta na još viši nivo, navodi se u saopćenju.


IZVOR: Vebsjat Faktor.ba, 19.08.2020.

Naslov: Redakcija