Zastava Srbije

POTPISAN UGOVOR O NAČINU ISPORUKE I USLOVIMA KORIŠTENJA SOFTVERA ZA DIGITALNI ARHIV

20.07.2022.


U prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove je održan sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici ove uprave i Arhiva Federacije BiH, na kojem je razgovarano o saradnji ovih institucija sa akcentom na razmjeni iskustava digitalizacije arhiva. Tom prilikom direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović i v.d. direktor Arhiva Federacije Hajrudin Ćuprija potpisali su Ugovor o reguliranju načina isporuke i uvjeta korištenja izvornog koda softvera za digitalni arhiv, saopćeno je iz Arhiva Federacije.

U vezi sa ranijim razgovorima, kao i Odlukom Vlade Federacije BiH o ustupanju prava korištenja izvornog koda softvera za digitalni arhiv, pripremljen je i potpisan Ugovor o preuzimanju softverske aplikacije.

Naime, Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je u saradnji sa CILAP projektom i Norveškom geodetskom upravom izradila softversku aplikaciju za digitalni arhiv čija je vrijednost blizu 250.000 KM. Preuzimanjem ovog vrijednog softvera Arhiv Federacije je započeo novu eru rada institucije prateći savremene tokove i tehnologiju, te zvanično započeo digitalizaciju arhivske građe i umrežavanje sa svim registraturama koji su u nadležnosti Arhiva.

Jedan od osnovnih ciljeva današnjih arhiva je prilagoditi svoje poslovanje novim trendovima i potrebama informacijskog društva. Pojam informacijskog društva može se razumjeti kao sinonim za nove informacijske i komunikacijske tehnologije, kao i naziv za informatički obrazovano savremeno društvo.

Iz Arhiva Federacije ističu da je razvoj informacijsko-komunikacijske tehnologije i njena implementacija u sve sfere društva danas neophodna, te da to dokazuju i dosadašnji planovi i strategije Evropske unije, poput Lisabonske strategije. Naime, Evropsko vijeće je na sastanku održanom u martu 2000. godine u Lisabonu usvojilo skup strategija koja se sastoji od sedam ciljeva, a jedan od njih je efikasnije korištenje novih informacijskih tehnologija. Također, poručuju da će i u narednom periodu zahvaljujući opredjeljenju i podršci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine intenzivirati svoj rad na polju digitalizacije, nabavkom dodatne opreme, te edukacijom zaposlenika.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Vlade FBiH, 15.07.2022.

Naslov: Redakcija