Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O POSREDOVANJU U PROMETU NEPOKRETNOSTI: Za svaki posao posredovanja u prometu nepokretnosti mora biti zaključen ugovor u pisanoj formi. Pored toga, uvodi se i obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik obavljanjem posredovanja mogao da prouzrokuje nalogodavcu

20.07.2020.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti, kojim se propisuju uslovi za obavljanje djelatnosti posredovanja u prometu nepokretnosti na teritoriji Republike Srpske.

Osnovni razlog za donošenje zakona je obezbjeđenje pravne sigurnosti za građane i pravna lica u korišćenju usluga posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti.

Zakonom se propisuju uslovi koje privredna društva ili preduzetnici moraju da ispunjavaju za obavljanje djelatnosti posredovanja u prometu nepokretnosti i definišu se uslovi koje mora da ispunjava fizičko lice koje obavlja poslove agenta.

Ovim zakonom obezbijediće se da za svaki posao posredovanja u prometu nepokretnosti mora biti zaključen ugovor u pisanoj formi. Pored toga, uvodi se i obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik obavljanjem posredovanja mogao da prouzrokuje nalogodavcu.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 16.07.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija