Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PRIJEDLOG ZAKONA O VJEŠTACIMA REPUBLIKE SRPSKE: Preciznije se definišu oblasti vještačenja, opšte i posebne uslove za imenovanje vještaka

20.07.2017.


Prijedlog zakona o vještacima Republike Srpske preciznije definišu oblasti vještačenja, opšte i posebne uslove za imenovanje vještaka, te prava, obaveze i princip utvrđivanja odgovornosti i nadzora nad njihovim radom kako bi se omogućila dosljedna primjena navedenih odredaba u praksi.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je, obrazlažući ovo zakonsko rješenje u parlamentu Srpske, da je prethodni tekst Zakona o vještacima Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 16/2005 i 65/2008) u primjeni od 2005. godine, a izmjene i dopune navedenog zakona uslijedile su 2008.

On je naglasio da su tokom primjene ovog Zakona uočene brojne nepravilnosti, kao i neprecizna zakonska rješenja koja su dovodila do otežane primjene u praksi.

"Prilikom izrade teksta Prijedloga ovog zakona formirana je radna grupa, gdje su nama iz Ministarstva pomagali stručnjaci iz pojedinih oblasti, a sve s ciljem da bismo došli do što kvalitetnijeg zakona. Vještačenje je jedan od bitnih dijelova postupka pred sudovima i može biti od velike koristi pravosuđu. Ako nije precizirano, može biti problem", rekao je Kasipović.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine RS, 19.07.2017.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija