Zastava Srbije

BOSNA I HERCEGOVINA NAJGORA U REGIJI PO GODIŠNJEM INDEKSU SIROMAŠTVA

20.06.2023.


Godišnji indeks siromaštva koji je objavio američki profesor ekonomije rangira države po obimu nezaposlenosti, inflacije, kamatnih stopa i rasta realnog BDP-a po glavi stanovnika. U analizi 157 zemalja, Bosna i Hercegovina zauzela je 18. mjesto i ocijenjena je kao najgora u regionu.

Bosanskohercegovačko društvo ocijenjeno je kao osamnaesto u svijetu prema Hankeovom godišnjem indeksu simomaštva. Još jedna neslavna visoka pozicija na listi siromaštva otvorila je brojne polemike.

Željko Šain, ekonomista, kaže: "Ta je lista nastala na osnovu više faktora, osnov ekonomija jeste, ali da je politika produktivnija, mi bi u ekonomskom smislu bili daleko bolji i imali bi bolje blagostanje i život i standard. Poslije rata još se nismo stabilizirali , a nemamo ni kulturu rada. Nas politička situacija opterećuje."

Ovaj indeks formira se na osnovu odnosa nezaposlenosti, inflacije, kamatnih stopa i rasta BDP-a, a za BiH se navodi da je nezaposlenost najznačajniji faktor bijede. Lošim ekonomskim parametrima kumovali su korupcija, neznanje i odlazak mladih, kažu u nevladinom sektoru.

Branko Todorović, iz Helsinškog odbora za ljudska prava: “BiH je zemlja gdje ste siromašni i ako radite i ako ne radite, prema tome jedna organizacija od strane nesposobne vlasti je takva da je to naša sadašnjost, a bojim se i naša budućnost”.

Danijel Malić, ekspert za međunarodne projekte smatra da "u ekonomiji kažu da veći broj ljudi pravi veći proizvod a mi imamo tu nesreću da imamo sve manje ljdui i da uskoro nećemo moći proizvesti ni osnovno za naše potrebe, odnosno za potrebe našeg stanovništva”.

Za građane naše zemlje ova neslavna statistika nije nikakvo iznenađenje.

Vladimir Vasić, sociolog: "Kako mi da dovedemo investiture kako neko da ulaže u državu u kojoj se konstantno priča o ratu o prošlosti, kada dovodimo mir u upit i to su uzročno posljedične veze zašto smo lideri evrope u negativnom smislu”.

Što se tiče naših susjeda, Hrvatska je najbolje rangirana i zauzima 98, Srbija 54., Crna gora 34. mjesto. Predviđanja za naredni period nisu ništa bolja.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, Ivana Trbić, 19.06.2023.

Naslov: Redakcija