Zastava Srbije

SOFIJSKA DEKLARACIJA O ZELENOJ AGENDI ZA ZAPADNI BALKAN: Iako se potpisivanjem deklaracije BIH obavezala da će svoje zakone uskladiti sa klimatskim propisima EU, to još nije učinjeno pa su neke firme već počele primjenjivati zakone EU da bi spremno dočekale procese koji će uslijediti

20.06.2023.


Potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, Bosna i Hercegovina se obavezala da će svoje zakone uskladiti sa klimatskim zakonima Evropske unije. Neke od tih mjera su povećanje udjela obnovljivih izvora energije i poticaji za zamjenska goriva, te postepeno smanjenje korištenja fosilnih goriva koji proizvode velike količine štetnih plinova. Iako je deklaracija potpisana prije 3 godine, zakoni još nisu usvojeni.

U procesu dekarbonizacije cilj je da Evropa bude klimatski neutralna do 2050. godine. Privrednici strahuju da bi zakašnjela reakcija onih koji donose zakone mogla znatno usporiti razvoj. Uvođenje karbonske takse moglo bi učiniti našu privredu manje konkurentnom, jer bi cijene izvoznih proizvoda morale porasti, ali i cijena električne energije.

„Proces dekarbonizacije i obnovljivi izvor energije jako su bitni, vlasti moraju zaista poraditi na tome. Porazna je činjenica da samo FBiH - kao jedan entitet - na prostoru čitave regije Zapadnog Balkana nema usvojene zakone o obnovljivim izvorima energije koji će omogućiti svima da i prave struju, daju mrežu, povlače iz mreže”, navodi Nihad Harbaš, stručnjak za energetiku.

Neke firme su već počele primjenjivati zakone Evropske unije da bi spremno dočekali procese koji će uslijediti, kao što je upotreba već korištenih materijala u proizvodnji.

Dok je BiH zatrpana smećem zbog neadekvatnog zbrinjavanja otpada, postoje firme koje su prinuđene otpad uvoziti. Ipak, nekoliko društveno odgovornih kompanija ne žele da njihov otpad završi na deponiji, već ga pretvaraju u alternativno gorivo i prodaju onima koji će ga iskoristiti za novu energiju. Međutim, to nije dovoljno  - s obzirom na to da je naša privreda nekoliko koraka ispred zakonodavstva, potrebno je hitno ubrzati procese kako ne bi uskoro imali problem koji će dodatno usporiti put ulaska Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Federalna TV, 19.06.2023.

Naslov: Redakcija