Zastava Srbije

BIH ZA POSLJEDNJIH 10 GODINA NAPUSTILO SKORO 600.000 LJUDI

20.06.2023.


Predsjednica Unije za održivi povratak i izbjeglice u Bosni i Hercegovini (UZOPI) Mirhunisa Zukić je povodom Svjetskog dana izbjeglica izjavila da je iz zemlje u posljednjih deset godina iselilo čak 600.000 stanovnika.

Napomenula je na to koliki je problem izbjeglica i raseljenih u Bosni i Hercegovini.

"Kolektivni centri (uz podatak da za njihovo zatvaranje treba izgraditi još 550 stambenih jedinica) i brojka od 43.000 aplikanata kod Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine, koji traže obnovu svojih stambenih jedinica, podaci su koji ukazuju na veličinu problema izbjeglica i raseljenih", kazala je Zukić.

I dok se čeka obnova stambenih jedinica, kako je navela, u toku je iseljavanje iz Bosne i Hercegovine i onih koji su se vratili u mjesta prijeratnog življenja, čija djeca odlaze u potrazi za boljom i sigurnijom egzistencijom.

Prema bazi podataka, koju je UZOPI uspostavio 2013. godine i koju kontinuirano ažurira, 484.996 je iseljenih zaključno sa 2021. godinom.

U prošloj godini iz Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona iselilo se još 15.000 ljudi, a iz Doboja, Dervente, Teslića, Bosanske Gradiške, Prijedora i Prnjavora još 8.000 ljudi. Stoga UZOPI, prema pristiglim podacima, procjenjuje da je od 2013. iz Bosne i Hercegovine iselilo 600.000 stanovnika.

"Nažalost, ta brojka sve govori i upozorava da Bosna i Hercegovina ostaje bez stanovništva, kao što svjedočimo da afroazijske zemlje ostaju bez svojih stanovnika koji na migrantskim rutama prema Evropi ginu, dok se međunarodna zajednica 'dogovara' o kvotama prihvata migranata", rekla je Zukić, naglasivši da su izbjeglice, prognanici, migranti, raseljene osobe, kako god da ih se nazove, ljudi koji su ostali bez najvrednijeg, a to je dom.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Face, 19.06.2023.

Naslov: Redakcija