Zastava Srbije

ZAKON O CIVILNIM ŽRTVAMA RATA BIT ĆE RAZMATRAN NA NAREDNOJ SJEDNICI VLADE FBIH: Po prvi put bit će prepoznate žene žrtve silovanja i djeca koja su rođena iz tog zločina

20.06.2023.


Zakon o civilnim žrtvama rata će po prvi put prepoznati žene žrtve silovanja i djecu koja su rođena iz zločina silovanja

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić obraćajući se u Foči povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu istakao je da je u proceduri Zakon o civilnim žrtvama rata te najavio da će biti razmatran u četvrtak na redovnoj sjednici Vlade FBIH. On je istakao nesebičnu podršku udruženjima koja se bore za istinu te naglasio da će opravdati njihovo povjerenje.

Naglasio je da je prekid šutnje i borba za istinu pokazatelj da su žrtve jače od zločina i zločinaca i da je to njihova pobjeda.

"Ponosan sam što vas poznajem i posebno pocastvovan što imam priliku biti dijelom vaše borbe i to kroz zvanične institucije jer smatram da je važno da institucije ne samo učestvuju nego da budu nosioci svih aktivnosti u prekidanju tišine o zločinu koji je počinjen nad ženama, a vaša čast i dostojanstvo važnije su od bilo kakve patrijarhalne šutnje i osjećaja sramote. Nema sramote u tome što ste bile izložene najmonstruoznijim zločinima, što ste preživjele i dignute glave govorite o tome, nema sramote što ste rodile svoju djecu. Danas nažalost postoje zlotvori koji bi ove iste zločine ponavljali i zato je važno da sva djeca znaju istinu i da se zajedno sa Alenom i Ajnom bore za istinu kako se ona ne bi nikada nikome ponovila", istakao je između ostalog Delić.

Događaju u Foči prisustvovali su predstavnici ambasade SAD, Velike Britanije, Ukrajine, Irana, OHR-a, OSCE UN misije u BiH, te predstavnici državnih i entitetskih institucija i drugih. U ime člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u Foči se obratio šef njegovog kabineta Alija Kožljak koji je izrazio duboku solidarnost sa žrtvama seksualnog nasilja u svim ratom zahvaćenim područjima u svijetu i poslao poruku da procesuiranje počinitelja ovakvih zločina i pružanje pravde žrtvama mora biti naša stalna obaveza.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, E.A., 18.06.2023.

Naslov: Redakcija