Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZA IZMJENE ZAKONODAVSTVA U OBLASTI TRGOVINE I ZAŠTITE POTROŠAČA: Udruženja za zaštitu potrošača kreirala smjernice za poboljšanje propisa kojima bi se spriječila ilegalna prodaja na internetu bez računa i garancije

20.06.2022.


Kako bi stali u kraj trgovcima koji, mimo zakona, prodaju sve i svašta na društvenim mrežama, udruženja za zaštitu potrošača kreirala su nove propise zahvaljujući kojima će elektronska trgovina izaći iz sive zone, što će obezbijediti dodatne milione u kasi BiH.

Iako je Zakonom o trgovini RS i sada propisano da svi koji se bave prodajom robe na internetu moraju biti registrovani i sa potrošačima sklopiti ugovor o kupljenoj robi na daljinu, brojni građani potpuno javno na Fejsbuku, Instagramu i drugim internet platformama ilegalno prodaju razne artikle bez izdavanja računa i bilo kakve garancije.

Kako bi se tome stalno u kraj, udruženja za zaštitu potrošača “ToPeer” iz Doboja i “Don” iz Prijedora kreirala su dokument pod nazivom “Smjernice za zaštitu potrošača pri elektronskoj trgovini u BiH” kojim su obuhvaćeni svi nedostajući propisi u važećim zakonskim rješenjima.

Predsjednica dobojskog Udruženja građana “ToPeeR” Snežana Šešlija kazala je da će smjernice doprinijeti poboljšanju i izmjeni propisa vezanih za važeće zakone o zaštiti potrošača u RS, BiH i Brčko distriktu, kao i zakone o trgovini u RS i FBiH.

Smjernicama će zaštita potrošača u e-trgovini konačno biti dovedena u sistem. Dokument jasno predviđa ko može biti e-trgovac, da mora biti registrovan, imati odgovornost kao u klasičnoj trgovini, a definiše i ugovor o prodaji, način reklamacije, te model vraćanja robe. Novina je i uvođenje e-registra koji će biti javno dostupan i zahvaljujući kojem će kupac u svakom momentu imati priliku da provjeri je li trgovac od kojeg kupuje robu legalan – rekla je Šešlija i dodala da dokument propisuje i veću odgovornost platformi za oglašavanje na internetu.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Srpska info, 16.06.2022.

Naslov: Redakcija