Zastava Srbije

VLADA FBIH DAJE VAUČERE ZA ODMOR U BIH: Rezervacija od najmanje 250 KM biće subvencionisana sa 200 maraka

20.06.2022.


Na sjednici Vlade FBiH u Mostaru donesena je odluka o izdvajanju pet miliona KM za pomoć turističkom sektoru u BiH.

Jedna od odluka je i da će građani koji odmor budu željeli provesti u BiH i koji preko neke online platforme rezervišu smještaj, dobiti 200 KM.

Resorna ministarka Edita Đapo je nakon sjednice pojasnila da oni koji budu željeli dobiti ovaj novac trebaju rezervisati turističku uslugu u vrijednosti minimalno 250 KM.

To znači da bi građanin za taj rezervisani iznos platio samo 50 KM, jer bi od vlade dobio 200 KM.

U tu svrhu su izdvojena dva miliona KM. Rezervaciju će biti potrebno izvršiti putem neke od online aplikacija.

S obzirom na porast cijena želimo da građani barem jedan dio svog slobodnog vremena provedu na odmoru. Vaučer u iznosu od 200 maraka dijeliće se putem internet platformi kao što su ekupon, kupi.ba, odmoriubih.ba i sličnim platformama koje prodaju turističke pakete unutar Federacije BiH – dodaje Đapo.

Smatra kako bi se putem korištenja ovih platformi uklonila diskriminacija, jer će apsolutno svako ko plati karticom dobiti vaučer od 200 maraka, dok je najmanji paket 250 maraka.

Naravno, ovaj program će trajati dok se ne potroše ova dva miliona, a najkasnije do 31. decembra ove godine. Pomoći ćemo tako građanima, ali samim time i privredi. Nadam se da ćemo ovime motivisati građane da posjete sve ljepote Bosne i Hercegovine – podvukla je ona.

Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za razvoj turizma u FBiH, utvrđenih budžetom FBiH za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 5.000.000 KM. Ovim sredstvima obuhvaćeno je pet programa.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Srpska info, 17.06.2022.

Naslov: Redakcija