Zastava Srbije

ZAKON O ZAŠTITI NA RADU: Nije propisano na kojim vrućinama ne smiju raditi na otvorenom, a praksa pokazuje da se o radnicima na otvorenom već godinama ne vodi računa tokom vrućih dana ljeta

20.06.2022.


Sa dolaskom ljeta, u Republici Srpskoj se bilježe i visoke temperature, na kojim je najteže radnicima na otvorenom, a zakonodavstvo u RS još uvijek nije propisalo na kolikim vrućinama oni ne smiju raditi.

Zakonom o zaštiti na radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2008 i 13/2010) Republike Srpske nije propisano na kojoj temperaturi vazduha radnici ne smiju raditi na otvorenom. Postoji međunarodni standard ISO 7243 koji definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih temperature – rečeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Iz ovog ministarstva apeluju na poslodavce, mada praksa pokazuje da se o radnicima na otvorenom već godinama ne vodi računa tokom vrućih dana ljeta.

Apelujemo na poslodavce da primjene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena kako bi zaštitili zdravlje radnika. Standard podrazumjeva da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, a da se u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika – rekli su iz resornog ministarstva.

ISO 7243, u uslovima visokih temperatura predviđeni su načini izvođenja radova kao i preporuke za poslodavce i radnike, kao što su  preraspodjela radnog vremena, rotacija poslova, izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana, nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

– Obzirom da zakonom nije regulisan rad na otvorenom u uslovima visokih temperatura Republička uprava za inspekcijske poslove – inspekcija rada trebala bi češće biti na terenu i da obilazi poslodavce koji se bave djelatnošću gdje se rad odvija na otvorenom, kontrolišući da li se poslodavci pridržavaju preporuka ministarstva i pomenutog standarda u cilju zaštite zdravlja radnika u uslovima visokih temperature – rekli su iz Ministarstva za portal InfoBijeljina.

Problem je što inspektori ne mogu kažnjavati zbog preporuka Ministarstva, već samo na osnovu onog što piše u zakonu, a u zakonu nije definisano na kojim temperaturama radnici ne smiju biti na otvorenom.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Srpska info, 16.06.2022.

Naslov: Redakcija