Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ZAKON O POPISU STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA U BOSNI I HERCEGOVINI 2013. GODINE: RS treba sa se povuče iz obrade rezultata popisa, kako ne bi davala legitimitet pogrešnim rezultatima popisa


 

Poslije preglasavanja srpskih poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, koji su predložili da sporna odluka bude poništena i da rok za objavu rezultata popisa stanovništva bude produžen do kraja godine, jedinstven stav u RS je da na to ne smije biti stavljena tačka. Mišljenja su i da pravosudne institucije treba da istraže da li je Jukić prekršio Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine ("Sl. glasnik BiH", br. 10/2012 i 18/2013)donoseći jednostranu odluku o programu za obradu podataka popisa. Jukićevom odlukom, donesenom bez saglasnosti predstavnika RS, predviđeno je da oko 196.000 ljudi iz spornih popisnica budu tretirani kao stalni stanovnici BiH, iako godinama ne žive u njoj.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić kaže da nakon ovakvog raspleta treba sprovesti ono što su dogovorili on i predsjednik RS Milorad Dodik.

- Nemamo više šta čekati. Predstavnici Zavoda za statistiku RS treba da se povuku iz brojanja i utvrđivanja rezultata popisa po Jukićevoj metodologiji kako ne bi davali legitimitet pogrešnim rezultatima popisa. Treba da iznesu svoje rezultate. Mi javno ne treba da priznamo rezultate popisa prema Jukićevoj metodologiji i treba jasno da kažemo da ti rezultati neće biti primjenjivani na raspodjelu političkih snaga unutar BiH - rekao je Ivanić.

Naglašava da će i pravosuđe morati dati odgovore na otvorena pitanja u vezi sa popisom.

- Ako se smatra da odluka nije donesena u skladu sa Zakonom, to neka kaže pravosuđe. Ja ću nastaviti sa inicijativama koje sam pokrenuo, kao što je ona vezana za Tužilaštvo BiH i ulogu drugih političkih ličnosti koje su očigledno vršile pritisak na Jukića - rekao je Ivanić.

Dodao je da je očigledno da su poslanici iz FBiH nastavili politiku preglasavanja i da niko ozbiljno ne shvata da samo kompromis garantuje dugoročno stabilnu budućnost BiH.

- Nemam namjeru da učestvujem u donošenju odluka na nivou Predsjedništva BiH gdje god bude postojao bilo kakav rizik po RS. Nastojaću da odluke budu donošene konsenzusom. U slučaju da budem preglasan, pokrenuću vitalni nacionalni interes - kaže Ivanić.

Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović ističe da bi proglašavanje rezultata popisa validnim imalo nesagledive posljedice po BiH.

- Odnos prema zaključcima koje su ponudili poslanici iz RS nije ništa drugo nego želja da bude zadržano stanje od prije tri decenije kada je obavljen posljednji popis. Neće biti dobro ako popis ponovo bude prihvatila samo polovina BiH - rekao je Nović.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević smatra da ćutanje poslanika iz FBiH jasno govori da nisu imali nijedan argument da ospore ono što su iznijeli poslanici i RS.

- Sada preostaje žalba i pravni tim SDS-a radi na tome da vidimo da li je moguće ići ka Ustavnom sudu ili Sudu BiH - istakla je Pandurevićeva.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović zakazao je za ponedjeljak 20. juna 2016. godine sjednicu skupštinskog kolegijuma u vezi sa zahtjevom SNSD-a, DNS-a, SP-a i SDS-K-a za održavanje posebne sjednice o popisu. Šef poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković naglasio je da će Narodna skupština 21. juna razmatrati pitanje popisa.

- Tražićemo od srpskih predstavnika u Sarajevu da povuku ručnu u radu institucija BiH. Srpski predstavnici treba da se povuku iz brojanja, a RS da objavi svoje rezultate. Ivanić treba da pokrene inicijativu da Jukićeva odluka bude stavljena van snage - rekao je Višković.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica kaže da RS nema drugog rješenja već da objavi rezultate popisa stanovništva u Srpskoj. Šef Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović kaže da je važno što sve srpske stranke imaju skoro identičan stav. Lider SP-a Petar Đokić smatra da je pitanje popisa ispolitizovano.

Predsjednik Savjeta za demografsku politiku RS Stevo Pašalić rekao je da će jednostranim objavljivanjem rezultata popisa biti predstavljena pogrešna slika i neupotrebljivi podaci za bilo kakva projektna istraživanja.

- Među nerezidentnim stanovništvom je najveći broj Bošnjaka - rekao je Pašalić poslije sjednice Savjeta pod nazivom "Demografska obilježja RS u svjetlu rezultata popisa stanovništva 2013. godine po jednostrano utvrđenoj metodologiji".


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Željka Domazet, 17.06.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772