Zastava Srbije

UREDBA SA ZAKONSKOM SNAGOM O IZMJENI I DOPUNAMA UREDBE SA ZAKONSKOM SNAGOM O PORESKIM MJERAMA ZA UBLAŽAVANJE EKONOMSKIH POSLJEDICA NASTALIH USLJED BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Radnicima koji su počeli da rade 12. maja uplata doprinosa na najnižu platu

20.05.2020.


Doneta je Uredba sa zakonskom snagom o izmjeni i dopunama Uredbe sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, kojom će biti omogućen nastavak pomoći privrednim subjektima i radnicima kojima je zabranjen rad u maju, rekla je ministarka finansija RS Zora Vidović.

Svim radnicima koji su počeli da rade 12. maja biće plaćeni doprinosi na najnižu platu kao što je urađeno za mart. Za one kojima je još zabranjen rad biće isplaćene minimalne plate sa porezima i doprinosima kao što smo uradili za april – rekla je Vidovićeva.

Po njenim rečima, procena je da će za plate i doprinose za one koji nisu radili u aprilu trebati između 33 i 35 miliona KM.

Isplatićemo i 20 do 25 miliona KM preduzećima kojima nije bio zabranjen rad, ali su imali izraženo smanjenje prihoda zbog toga što su izgubili kupce ili nisu mogli da dovezu sirovinu za preradu – najavila je Vidovićeva.

Ona je dodala da se nada da će do kraja maja biti isplaćene te plate.

Govoreći o uplati doprinosa za radnike koji nisu radili u martu, Vidovićeva je rekla da to nije završeno za mali broj preduzeća, ali ne zbog toga što nema novca, nego zato što je to obiman posao.

U Fond solidarnosti, navela je ona, do sada je uplaćeno 58 miliona KM, od čega je iz republičkog budžeta izdvojeno 50 miliona, dok se ostatak odnosi na donacije pravnih i fizičkih lica i sredstva koja su radnici iz državne uprave izdvojili od svoje martovske plate.

Trenutno se u Fondu solidarnosti nalazi 12,7 miliona KM, a ostatak je isplaćen privredi, zdravstvenim radnicima, policiji. Nastavićemo da punimo ovaj Fond iz budžeta i izvršiti sve ono što smo obećali privredi – poručila je Vidovićeva.

Vlada RS utvrdila je predlog rebalansa republičkog budžeta kojim je on povećan za 188 miliona KM i iznosi 3,613 milijardi KM, izjavila je ministar Vidović.

Zbog trenutne situacije izazvane epidemijom korona virusa, prinuđeni smo da rebalans budžeta ove godine radimo mnogo ranije nego inače. Celi budžet se mora prepakovati. Planirani prihodi za 2020. godinu biće manji za 238,7 miliona KM. Morali smo delovati i na troškove i napravili smo uštede od 41,2 miliona KM – rekla je Vidovićeva.

Ona je precizirala da je na ličnim primanjima ušteđeno 1,7 miliona KM, materijalima i uslugama 5,1 milion, grantovima 8,5 miliona, transferiima četiri miliona, investicijama 12,3 miliona, a ostalim troškovima 7,5 miliona KM.

Vidovićeva je istakla da je budžetom za 2020. godinu planiran suficit u iznosu od 20 miliona KM, a da su sada procene da će doći do deficita u iznosu od 412 miliona KM.

Da bi sve obaveze bile isfinansirane, dodaje, Vlada je morala predložiti Narodnoj skupštini izmenu odluke o dugoročnom zaduženju RS.

Odlukom o dugoročnom zaduženju bilo je definisano zaduženje do 315 miliona, a novom do 678 miliona KM. Iako je nova odluka o zaduženju mnogo veća, ne probijamo granicu zaduženja. Mnoge zemlje su u ovoj situaciji bile prinuđene da menjaju svoje zakone o zaduženju jer su morale da probiju limite koji su bili na snazi – istakla je Vidovićeva.


IZVOR: Vebsajt Blic, 14.05.2020.

Naslov: Redakcija