Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

ZAKON O STEČAJU: 2018. godine u RS otvoren stečaj u 94 preduzeća

20.05.2019.


U Republici Srpskoj tokom prošle godine pokrenuta su 94 stečajna postupka, a najviše firmi bilo je sa područja Banjaluke, Prijedora i Trebinja.

Pokazali su ovo podaci Poreske uprave RS, prema kojima je 2018. godine u Srpskoj pokrenuto 23 stečaja manje nego 2017. godine.

Kada je u pitanju likvidacija preduzeća, situacija je 2018. godine bila nešto nepovoljnija jer je pokrenuto ukupno 472 takva postupka, što je za 117 više nego godinu ranije.

- Najviše likvidacionih postupaka u 2018. godini pokrenuto je u Doboju, Banjaluci i Trebinju - rekli su u Poreskoj upravi.

Ekonomski stručnjaci ukazuju da veoma mali broj preduzeća "prežive" stečaj, prije svega zbog toga što se on pokreće kada je već kasno i kada je imovina iz njih izvučena.

Da veliki broj firmi u stečaju na kraju završi likvidacijom i brisanjem slaže se i stečajni upravnik Milan Latinčić, koji ipak ima primjer preduzeća koje je uspjelo da ga prebrodi.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da postoje dvije vrste stečajeva, oni gdje je preduzeće propalo i oni koji po zakonu moraju biti pokrenuti prilikom zatvaranja firme.

- Mislim da i nema više onih velikih stečajeva. Sada se uglavnom radi o zatvaranju firmi, što je sasvim prirodan proces, s obzirom na broj novootvorenih preduzeća - rekao je Trivić.

U Poreskoj upravi ranije su rekli da od preduzeća u stečaju i likvidaciji potražuju više od 179 miliona maraka.

Istakli su i da je uprava od svog osnivanja podnijela oko 50 zahtjeva radi utvrđivanja uslova za pokretanje stečajnog postupka.

Novi Zakon o stečaju ("Sl. glasnik RS", br. 16/2016) u Republici Srpskoj stupio je na snagu u martu 2016. godine, a jedan od njegovih efekata je kraće trajanje postupka.

Analize pokazuju da je trajanje stečaja u prosjeku smanjeno za nevjerovatnih 415 odsto odnosno sa 54 na 13 mjeseci za preduzeća koja su imala imovinu.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Dragana Orlović, 17.05.2019.

Naslov: Redakcija