Zastava Srbije

DELEGACIJA EU POZDRAVILA ODLUKU AGENCIJE ZA STATISTIKU BIH O OBJAVLJIVANJU REZULTATA POPISA STANOVNIŠTVA


Delegacija EU u BiH i Kancelarija specijalnog predstavnika EU pozdravili su najavu da će rezultati popisa stanovništva i domaćinstava u BiH biti okončani i obrađeni u skladu sa preporukama Međunarodne posmatračke misije /IMO/.

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je da su rezultati popisa iz 2013. godine u BiH, za šta je izdvojena značajna finansijska i tehnička pomoć EU, od velikog značaja za proces EU integracija.

Rezultati popisa su, kako se navodi, veoma korisni i za ekonomsko i socijalno planiranje, što je neophodan sastavni dio Reformske agende.

Direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić donio je odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH bez saglasnosti entitetskih zavoda i mimo zahtjeva Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Jukić je saopštio da će prema ovoj odluci 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici, kao i da mu nije trebala saglasnost entitetskih zavoda za statistiku ili Centralnog popisnog biroa za usvajanje Jedinstvenog programa obrade podataka.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, 18.05.2016.