Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU KRIVIČNIH SANKCIJA RS: Usvajanjem Zakona izvršeno je usklađivanja sistema izvršenja krivičnih sankcija sa novim prekršajnim zakonodavstvom, sa ratifikovanim i relevantnim međunarodnim aktima kao i novim rješenjima Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera


Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su 19. maja 2016. godine, u okviru 12. redovne sjednice, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija Republike Srpske po hitnim postupku.

Osnovni razlog za donošenje Zakona po hitnim postupku sadržan je u činjenici da su se u više slučajeva, osuđena lica srpske nacionalnosti, koja izdržavaju kaznu zatvora u kazneno-popravnim ustanovama FBiH, a posebno u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa u Zenici, obraćala molbama Ministarstvu pravde Republike Srpske u namjeri da se izvrši njihov premještaj na dalje izdržavanje kazne zatvora u neku od kazneno-popravnih ustanova Republike Srpske.

Takođe, postoje interesovanja pojedinih osuđenih lica pripadnika bošnjačke nacionalnosti na izdržavanju kazne zatvora u kazneno-popravnim ustanovama u Republici Srpskoj za premještaj u neku od kazneno-popravnih ustanova FBiH.

Potreba za izradu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija javila se i zbog usklađivanja sistema izvršenja krivičnih sankcija sa novim prekršajnim zakonodavstvom, te usklađivanjem i unapređenjem domaćeg sistema izvršenja krivičnih sankcija sa ratifikovanim i relevantnim međunarodnim aktima kao i određenim novim rješenjima Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera.


Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 19.05.2016.