Zastava Srbije

SKUPŠTINA KANTONA SARAJEVO: Usvojen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći

20.04.2023.


Na održanom nastavku Treće radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici su usvojili Odluku o izmjenama i dopunama odluke o osnivanju JU "Centar za napredne tehnologije u Sarajevu" kojom će u okviru ovog Centra biti formirana nova organizaciona jedinica s nazivom "Centar za razvoj poduzetništva".

Skupština je dala saglasnost za zaključivanje Ugovora o poklonu između HOPE AND HOMES FOR CHILDREN Engleska, sa sjedištem u Sarajevu, i Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo kojim ova humanitarna organizacija poklanja ovom ministarstvu stambenu zgradu površine 95 m2 i dvorište 215 m2, odnosno ukupne površine 310 m2.

Ovaj objekt biće dat na korištenje Kantonalnoj javnoj ustanovi Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

Usvojena je i Odluka o proglašenju temeljnih udruženja kulture naroda Bosne i Hercegovine od posebnog interesa za Kantona Sarajevo. Tako će udruženja "Preporod", "Napredak", "Prosvjeta", "La Benevolencija", "Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca", "Hrvatsko narodno vijeće" i "Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost u BiH" biti finansirana kroz Budžet KS za 2023. godinu.

Po skraćenom postupku usvojen je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, po kome pravni zastupnik, izuzev direktora Kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći, ima pravo na uvećanje plaće u visini od 20%, zbog posebnih ovlaštenja i posebnih uslova rada.

Radi potrebe dodatnog usaglašavanja, sa sjednice su povučene sljedeće tačke dnevnog reda:

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 18.04.2023.

Naslov: Redakcija